Voor het behalen van de klimaatdoelstellingen zijn bijna 30.000 extra mensen nodig

Er is al jaren een tekort aan technisch goed opgeleid personeel in de procesindustrie. Dat tekort aan technisch personeel lijkt het behalen van de klimaatdoelstellingen echter nu ook parten te gaan spelen, zo concludeert de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE).

Er zijn veel extra mensen nodig om zonnepanelen te installeren, laadpalen te plaatsen, huizen te isoleren en windmolens te onderhouden. Maar de belangstelling voor technische MBO-opleidingen neemt al lange tijd af. Ook de komende tien jaar stromen er zo’n 24.000 minder studenten in dan normaal, zo blijkt uit onderzoek van Ecorys.

Volgens NVDE-directeur Olaf van der Gaag is de afname in belangstelling voor technische opleidingen vooral te danken aan het onterechte  ‘vieze handen’ imago dat het werken in de techniek sector heeft.

Van der Gaag heeft een aantal praktische ideeën om de instroom in technische opleidingen weer vlot te trekken. Zo pleit de directeur voor een titel voor MBO-afgestudeerden, zoals dat nu in het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderwijs gebruikelijk is. Ook zouden technische opleidingen gratis moeten worden om de drempel lager te maken. Meisjes die voor een technische opleiding kiezen, zouden zelfs een bonus moeten krijgen. En het kabinet zou sterker moeten inzetten op omscholing vanuit andere branches.

Het huidige tekort aan technisch personeel wordt nu geschat op zo’n 20.000 arbeidsplaatsen. In Q3 van vorig jaar stonden er ruim 56.000 vacatures open.

Meer weten over de NVDE? Bekijk hier de website.

Meer nieuws over de arbeidsmarkt op Process Control.