Het FD komt vandaag met een opvallend bericht: volgens de krant is er betrouwbare informatie van ‘ingewijden’ dat er in Nederland geen generieke CO2-heffing komt. Kort voor de PS verkiezingen leek het daar wel op uit te draaien, toen Rutte, zeer onverwacht, voorstander van een ‘verstandige CO2 heffing’ verklaarde te zijn.

‘Ingewijden’ weten nu echter te vertellen dat er waarschijnlijk een aangescherpte variant komt van de reeds voorgestelde bonus-malus regeling. Daarbij is de hoogte van de heffing dus afhankelijk van de duurzaamheid van het betreffende bedrijf. Vergroenende bedrijven worden beloond, bedrijven die niet voldoende snel vergroenen, krijgen een boete.

Een generieke, platte CO2-heffing lijkt er dus niet te komen. Wellicht wel een ‘beperkte CO2-taks in de marge van de uitstoot’, zo meldt het FD. De hoogte van die heffing zal dan gebaseerd worden op het reeds in gebruik zijnde (en steeds beter functionerende) ETS systeem.

De opbrengsten uit het bonus-malussysteem komen ten bate van groene innovaties in de industrie. Dat lijkt haaks te staan op de belofte van de coalitie om de energierekening van de burger te verlagen. Nog veel onduidelijkheid dus. Wordt vervolgd.

Vanavond vindt er in Pakhuis de Zwijger een debat plaats met onder andere VNO-NCW, Tata Steel, Greenpeace, enkele onderzoeksbureaus en anderen. Het debat is vanaf 20:00 live te volgen op https://dezwijger.nl/programma/co2-belasting/