Waar heeft de Smart Factory van morgen behoefte aan?

De doelen van de digitale transformatie in de industrie zijn duidelijk gedefinieerd. Het gaat om meer transparantie, kennis en snelheid tijdens bedrijf. Wat betekent dat voor productiemanagers en voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor machines en installaties? De nieuwe uitgave van het klantmagazine be top van de Friedhelm Loh Group geeft antwoord op deze vraag en presenteert praktijkervaringen en oplossingen van Rittal, Eplan, Cideon en German Edge Cloud (GEC) die laten zien wat klanten op dit moment al kunnen doen op weg naar Smart Production. Ook in deze uitgave: bijdragen van Stahlo en LKH over Green Steel en manieren om uit de sourcingcrisis te komen. Maar ook een blik op de twee grootste inzamelingsacties uit de geschiedenis van de Friedhelm Loh Group. In totaal werd door medewerkers en de eigenaar ongeveer 1,5 miljoen euro gedoneerd voor hulpverlening bij de overstroming in Duitsland en voor Oekraïne.

Herborn, 23 mei 2022 – De coverstory “Sneller weten wat er speelt” van be top begint precies daar waar de “Smart Factory” al een belangrijke rol speelt: bij Schuler – de grootste persenfabrikant ter wereld die, samen met Porsche, in zijn nieuwe Smart Press Shop in Halle (Saale) gebruikmaakt van oplossingen van GEC – en bij de nieuwe Rittal-fabriek in Haiger, ook een pioniersproject voor slimme productieprocessen. Om de productie sneller te maken kiest Schuler voor volledige transparantie van zijn processen door middel van een consequente digitalisering. Dankzij een Track & Trace-oplossing van GEC kan de autofabrikant zijn componenten op elk moment tot op stamgegevens- en orderniveau traceren. Tijdens het productieproces zelf of later in geval van een eventuele terugroepactie.

Inzichten en leringen uit de nieuwe fabriek van Rittal in Haiger tonen aan dat de opbouw van een slimme productie pionierswerk was en er geen kant-en-klare oplossingen op de plank lagen. Het verzamelen, structureren en analyseren van productiegegevens en het visualiseren van bedrijfsstatussen is allesbehalve eenvoudig. In de Rittal-fabriek behoort dit al tot de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer. De IIoT-oplossing van GEC wordt gezien als modeltoepassing voor de industrie.

Kasten in de cloud
Wat voor slimme productieprocessen geldt, geldt ook voor de exploitatie van machines en installaties: ook dat moet slim worden. Be top laat zien hoe Rittal en Eplan met Rittal ePocket, de digitale tekeninghouder, het “life cycle-dossier” van besturingen en schakelpanelen in de cloud plaatsen. Via een QR-code op de kast kunnen gebruikers eenvoudig toegang krijgen tot de documentatie van de installatie, inclusief digital twin. Bij storingen of aanpassingen biedt dit de mensen die verantwoordelijk zijn voor de installatie en de eigenaar volledige transparantie: data kunnen snel worden ingezien en beslissingen kunnen precies en snel worden genomen.

Van energie-efficiëntie tot Green Steel
Duurzaamheid staat bij de Friedhelm Loh Group hoog in het vaandel. Om energie te besparen zoekt de industrie steeds meer naar regelbare oplossingen. En er is duidelijk potentieel. Dat tonen de nieuwe koelaggregaten van de serie Blue e+ S van Rittal aan. De eerste testresultaten bij Diehl Controls laten een energiebesparing zien van 60 procent ten opzichte van eerdere oplossingen. De nieuwe Rittal IT-containeroplossing bij KUKA Industrie en de toepassing van High Performance Computing bij Mercedes-Benz Group AG en Infosys in het Lefdal Mine Datacenter tonen aan dat bedrijven hun CO2-footprint beduidend kunnen verkleinen met oplossingen van de Friedhelm Loh Group.

Tot slot geeft be top – aan de hand van het voorbeeld van de uitdagingen bij Salzgitter AG – inzicht in de revolutie binnen de staalindustrie bij de omschakeling van het bestaande staalproductieproces naar een zo klimaatvriendelijk mogelijk proces. Met het eerste transparantielabel in de staalmarkt tot nu toe biedt Stahlo transparantie en duidelijkheid voor Green Steel.

Andere thema’s in de uitgave zijn o.a.:

  • “Kunststof in de sourcingcrisis”. Als specialist in kunststoffen laat LKH alternatieven zien met bioplastics, recycling, regranulatie en het spuitgieten van papier.
  • “In tijden van krapte”: installatiebouwers zoals ATR vertrouwen tijdens de wereldwijde sourcingcrisis op de beschikbaarheid van Rittal-producten.
  • “Frisse wind door de workflow”: Cideon helpt de Scheuch Group bij de digitale transformatie in de engineering.
  • “Pitstop voor 17 TB data”: Rittal creëert per container een IT-infrastructuur bij de BMW Group voor de ontwikkeling van geautomatiseerde rijtechnologieën.
  • “Blik op de toekomst”: de Friedhelm Loh Group zamelde in totaal bijna 1,5 miljoen euro in voor de slachtoffers van de overstroming in Duitsland en voor Oekraïne.

Friedhelm Loh Group
De wereldwijd opererende Friedhelm Loh Group (F.L.G.) bedenkt, ontwikkelt en produceert op maat gemaakte producten en systeemoplossingen voor industrie, bedrijfsleven en handel. De bedrijven van de Friedhelm Loh Group behoren tot de top in de branches waarbinnen zij actief zijn – als ontwikkelaars en als deskundige producenten. Dit varieert van ‘s werelds meest toonaangevende systeemaanbieder voor kastsystemen, stroomverdeling, klimatisering en IT-infrastructuur (Rittal) tot Europa’s nummer 1 op het gebied van softwareoplossingen voor de machine-, paneelbouw en industrie (Eplan en Cideon) en geïntegreerde productie-knowhow voor staal, aluminium en kunststof (Stahlo en LKH). De start-up German Edge Cloud is gespecialiseerd in edge- en cloud-systemen voor data-gevoelige bedrijven en staat als mede-oprichter van GAIA-X voor de ontwikkeling van een concurrerende, soevereine data-infrastructuur in Europa.

Met 12 productiefaciliteiten en 94 internationale dochterondernemingen is het familiebedrijf wereldwijd aanwezig. De door de eigenaar geleide Friedhelm Loh Group heeft 11.600 medewerkers in dienst en behaalde in 2019 een omzet van 2,6 miljard euro. In 2022 werd de ondernemingsgroep voor de 14e keer op een rij uitgeroepen tot topwerkgever in Duitsland. Een landelijk onderzoek, dat werd uitgevoerd door het tijdschrift Focus Money en de Stiftung Deutschland Test, toonde aan dat de Friedhelm Loh Group voor de vijfde achtereenvolgende keer tot de beste opleidingsbedrijven van 2021 behoort.