Waarom is een generatieregeling zo belangrijk?

Waarom is een generatieregeling zo belangrijk?

De generatieregeling zorgt ervoor dat medewerkers die bijna tegen de start van hun Algemene Ouderdomswet (AOW) zitten, minder uren kunnen gaan werken. Een deel van het loon over die uren wordt behouden. De AOW moet wel binnen vijf jaar starten om deze regeling aan te gaan. Werkgevers kunnen zelf bepalen of ze deze regel binnen het bedrijf willen introduceren. De werknemers in het bedrijf mogen kiezen of ze wel of niet willen deelnemen aan de regeling. Er zitten verschillende voordelen aan deze generatieregeling. Benieuwd welke dat zijn en waarom het belangrijk is? Lees dan snel verder!

Goed voor werknemers zorgen

Wanneer werknemers gelukkig zijn, vertaalt dat zich door in de rest van de organisatie. Het is belangrijk om te investeren in de inzetbaarheid van je werknemers, dat ze hun werk volhouden en ze het werk natuurlijk met plezier doen. In de Cao Sociaal Werk staan de uitgangspunten die het belangrijkste zijn. Deze cao-bepalingen kun je als basis nemen en je kunt bijvoorbeeld met de personeelsvertegenwoordiging of Ondernemingsraad in overleg gaan. Je kunt dan samen bepalen hoe de generatieregeling eruit komt te zien. Het is belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken zodat alle partijen weten waar ze aan toe zijn.

Instroom nieuwe medewerkers

Met de generatieregeling zorg je ervoor dat nieuwe en jongere medewerkers makkelijk kunnen instromen. De regeling zorgt voor een goede overdracht en begeleiding. De overgang van oude medewerkers naar nieuwe medewerkers verloopt door de overdracht soepel. Je wilt natuurlijk dat alles goed verloopt binnen je organisatie, daarom is het fijn dat nieuwe medewerkers goed begeleidt worden en zich meteen thuis voelen. De vitaliteit van de organisatie ontwikkelt zich positief en dat pakt goed uit. Het is een win / win situatie voor zowel de nieuwe werknemers, de oude werknemers als de werkgever.

Minder ziekteverzuim en hogere productiviteit

De werknemers die tegen de AOW-wet aan zitten, hebben de tijd en ruimte om hun rust te pakken. Het zorgt ervoor dat de werkzaamheden niet te zwaar worden. De werknemers melden zich daardoor minder snel ziek en kunnen het werk zowel fysiek als mentaal beter aan. Er is een betere belastbaarheid van de werknemer. Ze kunnen beter onderscheid houden tussen werk en privé. Tot slot is het voor de werknemer ook fijn omdat de volledige pensioenopbouw zo behouden kan worden.

Kortom, het is belangrijk om duidelijke regels te maken over de generatieregeling. Het zorgt voor een betere belastbaarheid van de werknemers, een goede instroom van nieuwe werknemers en een positieve ontwikkeling voor de organisatie.