Warmtepomp vindt zijn weg naar de industrie

Uit de SDE++ subsidie-aanvragen voor 2021 vallen twee technologieën op: de e-boiler en de warmtepomp. Door stimulering middels de SDE++ subsidie begint de warmtepomp langzaam maar zeker zijn weg naar de industrie te vinden.

Elektrificatie van processen vormt een belangrijke component in de verduurzaming van de industrie. De e-boiler en warmtepomp blijken daarbij het populairst te zijn, blijkt uit de subsidie-aanvragen uit de SDE++ regeling. In de 2020 en 2021 rondes werden 44 aanvragen voor industriële warmtepompen gedaan, met een gecombineerd totaal vermogen van 102 MW.

Kwart van behoefte

In de Nederlandse industrie wordt per jaar zo’n 560 PJ ingezet voor de opwekking van warmte. Die energie komt voor het overgrote deel uit aardgas. Volgens TNO heeft de industriële warmtepomp voor temperaturen tot 100 graden een potentieel van 37 PJ. Als er dankzij doorontwikkeling van de warmtepomp ook hogere temperaturen (tot 200 graden) mee kunnen worden gerealiseerd, loopt het potentieel op tot 155 PJ en dat is een kwart van de totale warmtebehoefte. In de procesindustrie valt 90% van de totale vraag in de categorie tussen 90 en 200 graden.

In de toekomst zullen warmtepompen waarschijnlijk vooral voor de baseload worden ingezet en springen e-boilers op piekmomenten bij. Beide technologieën laten zich goed in één plant combineren.

Verdamping

De toepassingen voor warmtepompen zitten vooral in de hoek van destillatie-, droog- en concentratieprocessen: verdampingsprocessen dus. In de procesindustrie gaat het daarbij vooral om temperaturen tussen de 90 en 200 graden. Die temperaturen kunnen worden bereikt door restwarmte middels een warmtepomp op te werken tot de gewenste temperatuur. Om een maximalisatie van de efficiency te bereiken, kan het daarbij renderen om de verdampingsprocessen in meerdere trappen te laten verlopen.

Om de warmtepomp gemeengoed in de industrie te maken is echter een aantal randvoorwaarden nodig. Zo moet er voldoende elektriciteit beschikbaar zijn (plus flexibiliteit op het net), moet er kennis en expertise zijn en moet de onrendabele top gesubsidieerd kunnen worden.

Foto: Industriële warmtepomp van GEA