Wat wordt uw volgende stap in process automatisering? | Martin van den Hout

Cámaron que se duerme se lo lleva la chingada

Met de bovenstaande Argentijnse zin, drukte onze koning zich onbedoeld grof uit in Mexico. ‘Een slapende garnaal gaat naar de kloten’. Het was misschien grof en onze koning zegt wel vaker dingen die een beetje dom zijn, maar deze keer had hij wel gelijk. De mogelijkheden van procesautomatisering, sensoren en ICT nemen nog steeds snel toe. Zo snel dat veel bedrijven door de grote hoeveelheid aan keuzes verlamd raken en er helemaal geen gebruik van maken. Het valt ook niet mee om alleen al op de hoogte te blijven van de mogelijkheden van big data, artificial intelligence, predictive maintenance, het industrial internet of things, industrie 4.0, machine learning, virtual reality, augmented reality, digital twins, dash boarding, manufacturing execution systems, hand held devices, smart glasses, edge computing versus cloud computing, 3D printing, drones of robots. Naast deze lijst algemeen aanvaarde termen voor nieuwe ontwikkelingen, zijn er ook nog eens een paar honderd buzzwords die door allerlei automatiseringsbedrijven en consultants bij verzonnen worden. Dat vinden ze waarschijnlijk geleerd klinken en het is commercieel interessant om potentiële klanten te laten denken dat zij een toverstafje hebben om alle problemen mee op te lossen. Een andere reden waarom bedrijven niet meedoen aan deze ontwikkelingen, is misschien dan ook dat een aantal mensen denkt dat het hier gaat om het zoveelste commerciële buzzword.

Ondertussen melden bedrijven die een aantal technieken al geïmplementeerd hebben, dat ze flinke procesverbeteringen hebben kunnen doorvoeren, waarmee sommigen zelfs miljoenen euro’s per jaar besparen. Ik ben ervan overtuigd, dat bedrijven die nu achterblijven in deze ontwikkelingen over tien jaar niet meer zullen bestaan. Daarmee zeg ik niet, dat elk bedrijf zomaar achter ieder buzzword moet aanhollen. Je zal je goed moeten oriënteren op wat de mogelijkheden zijn en je goed afvragen welke van die mogelijkheden voor jouw bedrijf relevant zijn. Het is best wel leuk om je regelmatig te verdiepen in de nieuwe mogelijkheden. Het internet helpt je daar een heel eind mee op weg. Bovendien kan je daar ook vrij snel uitvinden wat wel en wat niet werkt. Het is ook allemaal minder ingewikkeld dan het lijkt. Als je namelijk niet de methodieken of technieken omschrijft, maar uitgaat van wat er mogelijk is, dan wordt de lijst ineens een stuk helderder. We zijn namelijk tegenwoordig beter in staat om te voorspellen wanneer vragen van klanten gaan komen en wanneer onze leveranciers gaan leveren, machines en installaties optimaal in te plannen en om te plannen wanneer er iets onverwachts gebeurt, modellen te bouwen die duidelijk maken welke parameters invloed hebben op de efficiency van onze processen en de computer deze modellen constant te laten verbeteren door continu data uit het proces te capteren en analyseren, om beter te voorspellen wanneer storingen optreden en in te grijpen voordat ze optreden, en operators en monteurs te instrueren met een slimme bril of tutorial. Eigenlijk is bijna alles mogelijk, zowel binnen je eigen plant als in de communicatie met leveranciers en klanten. Je moet vooral beginnen met je fantasie te gebruiken en eens te beschrijven hoe techniek je grootste problemen zou kunnen oplossen. Dan loont een investering in die techniek altijd.

Op Process Control kunt u nog meer blogs vinden.

Heeft u zelf een interessante mening of visie op of over de procesindustrie? Laat het weten via redactie@processcontrol.nl.