DUFFEL – Drinkwater moet veilig zijn en hier zorgt water-link inmiddels al 140 jaar voor. Om dit te garanderen tijdens de warmere zomermaanden, moet het Spaarbekken Eekhoven worden voorzien van een beluchtingssysteem. Dit beperkt de ontwikkelingsmogelijkheden van drijflaagvormende cyanobacteriën (blauwalgen) waardoor de drinkwaterkwaliteit blijvend kan worden verzekerd. BOGE heeft hiervoor samen met water-link de afgelopen maanden een Plug & Play container met een olievrije compressor installatie gerealiseerd.

Water-link
Water-link zorgt al meer dan 140 jaar voor drinkwater in België. Inmiddels heeft het bedrijf ruim 194.000 drinkwater klanten en een lengte van 2.313 km aan leidingennet. Om de levering en kwaliteit van het drinkwater te garanderen is het bedrijf altijd bezig met innovatie, te investeren in slimme partnerships en te bouwen aan het team van de toekomst.

Veilig drinkwater garanderen
Vanuit het Albertkanaal en het Netekanaal wordt het oppervlaktewater naar de productiecentra Notmeir-Walem getransporteerd, om dit vervolgens daar te zuiveren tot drinkwater. Om in de zomerperiode er voor te zorgen dat water-link veilig drinkwater aan hun klanten kan bieden, is het nodig om Spaarbekken Eekhoven te voorzien van een beluchtingssysteem. Hiermee wordt er voor gezorgd dat er zich geen blauwalgen ontwikkelen in het ruwwater. Om dit te realiseren is water-link met dit beluchtingsvraagstuk bij BOGE terecht gekomen.

Gezamenlijk plan tegen blauwalgen
Water-link en BOGE hebben gezamenlijk een plan ontwikkeld voor het bouwen van een compleet nieuwe installatie in een 40ft container. Vanuit deze container moeten er vijf puntbeluchters, die verspreidt over het water liggen, van lucht worden voorzien. De beluchting verzekert een goede menging wat leidt tot een verhoogd zuurstofgehalte, een verminderde vrijgave van voedingstoffen door de bodem en de afwezigheid van dode zones. Dit beperkt de ontwikkelingsmogelijkheden van drijflaagvormende cyanobacteriën (blauwalgen) waardoor de drinkkwaliteit blijvend kan worden verzekerd.

Werking van de installatie
Voor de meest efficiënte oplossing voor de beluchting in het ruwwater van Spaarbekken Eekhoven is er gekozen om een tweetal frequentiegeregelde 22 kW BOGE schroefcompressoren te plaatsen in een container. Deze compressoren bevatten een regelbereik van 1,47 – 4,58 m³/min en een maximale systeemdruk van 5 bar. Met de ingebouwde cycloonafscheider kan het grootste gedeelte condensaat worden afgevangen. Vanuit de compressoren gaat de perslucht door een energiezuinige BOGE persluchtkoeldroger om de lucht te drogen naar een drukdauwpunt van +3 graden. Hierna gaat de perslucht door de BOGE Bluekat converter, om olievrije perslucht volgens ISO8573 klasse 0 te kunnen garanderen.  Deze volledig olievrije perslucht wordt vervolgens naar de vijf puntbeluchters in het water gepompt.

Plug & Play container
De complete installatie is in een container bij de Nederlandse vestiging van BOGE  gebouwd en in november 2021 Plug & Play afgeleverd in Duffel. De container is daar op een buitenlocatie van water-link geplaatst en is daarom volledig geïsoleerd. Tevens is er een dak boven de container geplaatst om warmte tegen te gaan en is de gehele installatie geluidsarm voor de omgeving. Omdat de installatie voornamelijk in de zomer gebruikt zal gaan worden, gaat de installatie in de winter in ‘winterstand’. Hierdoor zal gedurende de winterperiode de complete installatie automatisch ingeschakeld worden voor een aantal uur per maand. Zo blijft de installatie up-to-date en kan hij direct ingeschakeld worden wanneer de buiten temperaturen weer stijgen.

Tijdelijke oplossing
Voor het overbruggen van de tijd van de oude naar de nieuwe installatie, heeft BOGE in deze periode een tijdelijke oplossing bij water-link geplaatst in de vorm van een ‘leen-installatie’. Met de volledige perslucht installatie (gebouwd in een container) kon water-link tijdens de bouw van de nieuwe container hun klanten veilig drinkwater blijven garanderen.

Samenwerking
Het project is inmiddels succesvol afgerond, hiervoor hebben beide partijen het afgelopen jaar intensief samengewerkt. Door beide partijen is deze samenwerking als bijzonder prettig ervaren, waarbij zij beide trots zijn op het eindresultaat. Het komende jaar zal de volledige installatie officieel in gebruik worden genomen, waarbij water-link ook deze zomer België veilig drinkwater kan bieden.

BOGE Benelux
BOGE bestaat al meer dan 113 jaar en behoort hiermee tot de oudste fabrikanten van compressoren en persluchtsystemen. Het bedrijf is wereldwijd een van de marktleiders op het gebied van perslucht. De onderneming levert haar producten en systemen aan ondernemingen in meer dan 120 landen verspreid over de hele wereld. Al ruim 25 jaar kunnen ook klanten in de Benelux rekenen op ‘The air to work’. De specialisten