Op industriecluster Chemelot wil energieconcern RWE waterstof gaan produceren uit reststromen. Onder de naam FUREC (Fuse Reuse Recycle) moet onder andere Limburgs restafval op het bedrijventerrein Zevenellen worden omgezet in grondstofpellets, die op Chemelot vervolgens worden omgezet in waterstof.

380.000 ton

Door circulaire waterstof in te zetten, zou zo’n 200 miljoen kuub aardgas op jaarbasis kunnen worden bespaard en daarmee wordt 380.000 ton CO2-uitstoot vermeden. De vrijgekomen CO2 (bij de omzetting van pellet naar waterstof) tevens kan worden afgevangen en opgeslagen. Het project moet Limburg laten uitgroeien tot een circulaire hub en een waterstofknooppunt tussen de Nederlandse havens en het Duitse Ruhrgebied.

2025 operationeel

Op dit moment is RWE al met OCI Nitrogen in gesprek over een langjarig contract voor de levering van waterstof. Het komende jaar zal worden gebruikt voor de aanvraag van vergunningen, het aankopen van de grond, het verkrijgen van subsidies en het acquireren van een stroom van restafval. De bouw van de installatie neemt ongeveer drie jaar in beslag en in 2025 zou de fabriek operationeel kunnen zijn.

Trots

De verschillende betrokken partijen zijn enthousiast over het project. Zo zegt Chemelot CEO Loek Radix: “RWE heeft, net als Chemelot, circulariteit en innovatie hoog in het vaandel staan. Het feit dat RWE de keuze maakt de productie van circulaire waterstof op Chemelot te laten plaatsvinden, maakt mij enorm trots en is een groot compliment voor de manier waarop Chemelot gepositioneerd is. Deze nieuwe samenwerking sluit naadloos aan bij de ambitie van Chemelot en de regio om uit te groeien tot de eerste circulaire hub in Europa.”

Ruud Burlet, gedeputeerde Provincie Limburg zegt: “Dit innovatieve waterstofplan van RWE en Chemelot draagt stevig bij aan onze ambitie: een toonaangevend Limburg als het gaat om de transitie naar een duurzame toekomst.”