Waterstof vraagt om een andere vorm van beveiligen dan aardgas

Groene waterstof lijkt het wondermiddel van de energietransitie. En in principe kan waterstof als alternatief dienen voor alle toepassingen waar nu aardgas wordt gebruikt. Maar wat zijn de veiligheidsrisico’s en hoe kun je waterstofsystemen het beste beveiligen?

Huidige veiligheidsmaatregelen niet geschikt
Waterstof klinkt als een aantrekkelijk stofje dat graag verbindingen maakt, maar waterstof is ook licht ontvlambaar en explosiever dan aardgas. Als waterstof brandt, zijn de vlammen bijna niet zichtbaar. Bovendien is waterstof lichter dan aardgas en kan dus ontsnappen bij (via) kleppen en afsluiters. Dat betekent dat de huidige veiligheidsmaatregelen, die worden genomen voor het in de gaten houden van aardgas, niet altijd geschikt zijn om waterstof te detecteren. Als waterstof wordt ingezet in bestaande gasleidingen en opslagsystemen is het belangrijk het ‘gedrag’ van waterstof in de praktijk nader te onderzoeken.

Specifieke detectiemethoden
Het gebruik van waterstof vraagt om een andere vorm van beveiligen met behulp van specifieke detectiemethoden. Speciaal hiervoor zijn gasdetectoren ontwikkeld die gebruik maken van een nieuwe technologie; de Molecular Property Spectrometer. Dit is een onderhoudsvrije sensor die meerdere gassen detecteert zonder dat er sensorvergiftiging optreedt. Een grote stap voorwaarts voor het beveiligen van gebieden waar meerdere gevaarlijke situaties met brandbaar gas, zoals waterstof, kunnen voorkomen en/of gassensoren regelmatig gekalibreerd of vervangen moeten worden, bijvoorbeeld vanwege sensorvergiftiging. De MPS-sensor heeft geen kalibratie of bump testing nodig.

Snel en nauwkeurig
Fabrikant Crowcon is het eerste bedrijf dat een Molecular Property Spectrometer (MPS™) brandbaar gassensor toepast in een stationaire gasdetector. De reactiesnelheid en nauwkeurigheid van de sensor zorgen ervoor dat gebruikers van MPS-technologie snel gewaarschuwd worden bij gevaar en ze hier snel op kunnen reageren. Dit is een groot veiligheidsvoordeel.

Webinar over beveiliging bij gebruik waterstof
Volgens mij biedt groene waterstof goede kansen als vervanging van aardgas, maar het vraagt wel om een geheel andere kijk op beveiliging. De Molecular Property Spectrometer is hiervan een voorbeeld.

Omdat ik veel vragen krijg over waterstofdetectie, geef ik 10 november aanstaande vanaf 10:00 uur een webinar over dit onderwerp. Deelname is gratis.

Aanmelden kan via hitma-gasdetectie.nl.

Peter Adema
Specialist gasdetectie bij Hitma