Windmills on the Coast of Denmark near Copenhagen

Waterstofleiding moet Nederlandse en Belgische netwerken verbinden

Zowel in België als Nederland wordt er gewerkt aan de nieuwe waterstofeconomie. Over vier jaar moet een ‘nieuwe’ pijplijn een Nederlands en Belgisch waterstofnetwerk met elkaar verbinden.

Er moet een pijpleiding komen om waterstofnetwerken tussen Nederland en België met elkaar te verbinden. Het North Sea Port gebied, dat zowel in Nederland als België ligt, huisvest een aantal grootverbruikers van (nu nog) grijze waterstof. Arcelor Mittal, Yara, Dow en Zeeland Refinery produceren en verbruiken tezamen een kleine 600.000 ton waterstof per jaar.

Netwerken

Zowel onder als boven de grens met België wordt er gewerkt aan nieuwe waterstofnetwerken. Ten noorden van de grens werkt Gasunie aan het zogeheten Hydrogen Delta Network NL. Fluxys (de Gasunie van België) werkt ten zuiden van de grens aan nieuwe netwerken.

Groene waterstof

De waterstofnetwerken dienen met elkaar verbonden te worden. Waar er nu nog aardgas wordt ingezet voor de productie van waterstof, moet die waterstof straks helemaal groen zijn. Windparken op zee leveren in de toekomst stroom aan elektrolysers die de waterstof voor de grootverbruikers gaan produceren. Het Deense Ørsted plant een 1 GW metende elektrolyser in het Nederlandse deel van North Sea Port. Die waterstoffabriek zou ook, naast de Nederlandse grootverbruikers, Arcelor Mittal van groene waterstof moeten kunnen voorzien.

Pijplijn

Het ‘aan elkaar knopen’ van de netwerken is dus een belangrijke stap in de verduurzaming van het havengebied. In principe ligt er al een leiding, die geschikt gemaakt zou kunnen worden voor het transport van waterstof. De leiding wordt nu nog ingezet om aardgas te transporteren. Tot nu toe is er in Europa geen enkele pijplijn voor waterstof die de landsgrenzen overschrijdt. Over vier jaar moet de leiding tussen België en Nederland dus een primeur opleveren.