Sinds 1 augustus 2022 is de Global Standard Food Safety Issue 9 van kracht. Vanaf 1 februari 2023 kan er op die nieuwe Standard worden geaudit. KTBA, een adviesbureau dat zich voornamelijk bezig houdt met voedselveiligheid organiseert een webinar op 20 september over dit onderwerp.

Brand Reputation Compliance Global Standards (BRCGS) heeft Issue 9 van de Food Safety Standard uitgebracht. In de nieuwe standaard veranderen een aantal zaken. Zo moet het senior management vanaf dit moment niet alleen moeten aantonen dat voedselveiligheid in de bedrijfscultuur is verankerd, maar ook dat ze een stap verder gaan om er voor te zorgen dat die voedselveiligheid in elk bedrijfsonderdeel als voorwaarde is ingebouwd.

Voedselveiligheidsplannen moeten voortaan, voordat ze worden uitgevoerd, eerst worden gevalideerd. Dit zou er voor moeten zorgen dat gevaren worden ontdekt, voordat ze in de praktijk kunnen ontstaan.

Andere veranderingen hebben betrekking op de indeling van de fabriek, het verloop van de processen in de fabriek en de manier waarop fabriekswerknemers de werkruimte gebruiken. Daarbij is het minimaliseren van productbesmetting een belangrijk thema.

KTBA werkte bij de totstandkoming van de nieuwe standaard in diverse fases in het proces nauw samen met BRCGS. Volgens KTBA zijn in de nieuwste standaard vijf belangrijke thema’s relevant. De belangrijkste rode draad is volgens de organisatie dat voedselveiligheid nog belangrijker wordt dan het al was.

Deelnemen aan het webinar is kosteloos en kan via het formulier op deze website.