Wie exporteert naar en importeert uit Rusland? Enkele cijfers.

Met de oorlog in Oekraïne krijgen Nederlandse bedrijven opnieuw te maken met een uitdaging. Import en export uit Rusland is in veel gevallen onmogelijk. Maar over wat voor cijfers hebben we het eigenlijk?

Volgens het CBS exporteerden in 2021 meer dan 3000 Nederlandse bedrijven goederen naar Rusland. Net geen 2000 bedrijven importeerden goederen uit Rusland. In beide gevallen komt een groot deel van die goederen voor het conto van groothandelaren. Bij de export zijn die bedrijven goed voor 40 procent, bij de import 30 procent. Ook de machine-industrie speelt een significante rol, vooral in de export: 10 procent van de goederen bestaat uit machines en machine-onderdelen. De machinebouwers genereren daarmee een omzet van ruim 250 miljoen euro per jaar.

Waarde

Als wordt gekeken naar de waarde van de import en export, wordt duidelijk dat de handel en industrie een belangrijke rol spelen. Bij de export gaat het om ruim 75 procent van de waarde, bij de import om 50 procent. Bij de industriële export gaat het daarbij vooral om medicijnen, kunststoffen en onderdelen voor de auto-industrie. De handel is vooral goed voor de export van plantaardige producten (sierteelt uit het Westland) medische instrumenten en kantoormachines. De industrie importeert voornamelijk ijzer, staal, aardolie en steenkool.

Afhankelijkheid

Het CBS heeft ook de afhankelijkheid van Rusland becijferd: bij 5 procent van de bedrijven dat naar Rusland exporteert zijn die bedrijven voor meer dan helft afhankelijk van de export naar Rusland. Bij 30 procent van alle bedrijven die naar Rusland exporteren geldt dat ze voor minimaal 1 product of productgroep voor de helft afhankelijk zijn voor de export naar Rusland. Die 30 procent is vooral vertegenwoordigd in de handelskant. Voor de import geldt dat 50 procent van de bedrijven voor 1 product of productgroep afhankelijk is van een Russische leverancier.