Volgens minister Wiebes zal het effect van een nationale CO2-heffing voor de Nederlandse industrie minder negatieve gevolgen hebben dan de industrie vermoedt. Dat zei hij na afloop van een werkbezoek aan Chemelot in een interview met de regionale omroep 1Limburg.

Groene basisindustrie

“Het is belangrijk dat we hier vergroenen, waarbij de productie in andere landen vervolgens niet grijs wordt voortgezet”, vertelt de minister. “Wij hebben de ambitie om in Nederland een groene industrie en groene basisindustrie te realiseren. Chemelot is daar overigens een goed voorbeeld van.”

Faire kans

Met het lanceren van de Europese Green Deal wordt dat volgens Wiebes makkelijker. “Voorheen hebben we ons zorgen gemaakt om het level playing field, maar nu heel Europa mee moet gaan in de vergroening, wordt het verschil tussen Nederland en het buitenland kleiner. We krijgen daarmee een faire kans om deze wedstrijd te winnen.”

CO2 heffing

De CO2-heffing komt er weliswaar, maar de precieze invulling is nog niet duidelijk. “Daar zijn we nog naar aan het kijken. Vooral de hoogte van de heffing zijn we nog niet over uit. Het belangrijkste is echter dat door de Europese Green Deal de CO2-heffing minder zal bijten dan we voorheen misschien dachten. Daar ben ik erg blij mee.”

Inspirerend

Over Chemelot is Wiebes zeer positief. “Ik heb hier een zeer inspirerend bezoek afgelegd. Chemelot wil de duurzaamste site worden en het is fraai te zien hoe men de handen ineen heeft weten te slaan.”