Minister Wiebes heeft zich positief uitgesproken over het NortH2-project, een samenwerking van Groningen Seaports, Shell en Gasunie om op grote schaal groene waterstof te gaan produceren (Zie ook Process Control 1 2020 voor het uitgebreide verhaal).

Niet alleen maakt Wiebes miljoenen vrij voor het opzetten van pilots waarin moet worden geëxperimenteerd met de productie van waterstof, ook komt het project in aanmerking voor een subsidie voor duurzame energie.

Volgens Wiebes zou het NortH2-project er voor kunnen zorgen dat de prijs van waterstof in de komende tien jaar met zo’n vijftig procent kan worden gereduceerd. De bewindsman meent dat die opkomende markt kan worden gestimuleerd door grote afnemers van aardgas te verplichten een bepaald percentage aan waterstof te gaan afnemen.

Toch zal het aardgas niet op korte termijn verdwijnen. Volgens Wiebes is er de komende tien jaar nog zeker een derde van de energievoorziening weggelegd voor aardgas (dat percentage is nu zo’n veertig procent), onder andere voor processen waarbij hoge temperaturen nodig zijn.