Winstbelasting multinationals op de schop

Slecht nieuws voor grote (industriële) multinationals: vanaf 2021 wordt er waarschijnlijk een nieuwe wet effectief die het lastiger maakt om winstbelasting in Nederland te compenseren met geleden verliezen in het buitenland.

Het kabinet neemt waarschijnlijk (de NOS spreekt over ‘bronnen’) een initiatiefwet over van GroenLinks. Deze wet zou worden gesteund door oppositiepartijen SP en PvdA. Shell maakte de afgelopen tijd jaarlijks zo’n 1 miljard euro winst. Over die 1 miljard euro zou normaliter ongeveer 25% winstbelasting moeten worden afgedragen: 250 miljoen euro dus. Door buitenlandse verliezen als kosten op te voeren, zou deze winstbelasting fors verlaagd kunnen worden, of zelfs naar nul kunnen worden gebracht. De nieuwe initiatiefwet zou daar een einde aan maken.

Er is echter nog veel onduidelijk. De NOS rapporteert dat de nieuwe wet weliswaar een einde zou maken aan het opvoeren van de buitenlandse verliezen als kostenpost, maar in hetzelfde artikel valt te lezen dat bij invoeren van de wet Shell ‘enkele tientallen miljoenen euro’ zou moeten betalen. Bij lange na niet dus de 250 miljoen euro.

Shell wilde voor de NOS niet reageren op het artikel. Een woordvoerder van Philips liet weten dat er in 2018 en 2019 geen winstbelasting werd betaald vanwege verliezen in het (Nederlandse) verleden. Daarvoor werd er wel degelijk winstbelasting betaald. De woordvoerder verwacht bovendien in 2021 sowieso weer winstbelasting te moeten betalen, omdat het beter gaat met het bedrijf.

Helemaal toevallig is het nieuws niet. Morgen is het Prinsjesdag en het gerucht over de initiatiefwet kan worden gezien als een geste van de coalitie naar de oppositie.