Wordt Nederland centrum van de EU batterij-industrie?

Branchevereniging Energy Storage NL vindt dat minister Wiebes van EZ&Klimaat de boer op moet om Nederland als batterij-land op de kaart te zetten. Volgens de branche-organisatie is Nederland bij uitstek geschikt voor de complete keten van energie-opslag.

De opmerking van Energy Storage NL houdt verband met de uitspraak van Eurocommissaris Šefčovič, die stelde dat batterijen cruciaal zijn voor de toekomstige industriële ontwikkelingen. Volgens hem is het belangrijk dat Europa in eigen huis batterijen gaat ontwikkelen voor elektrisch vervoer en voor de opslag van elektriciteit die in allerlei (duurzame) bronnen zal worden gewonnen.

Šefčovič riep slechts weken later de European Battery Alliance in het leven en niet veel later bleken er ook ‘miljarden’ (hoeveel is niet bekend)beschikbaar te zijn voor dit initiatief. Binnenkort presenteert Šefčovič de roadmap voor de Europese batterij-industrie. Volgens de branchevereniging is dit echter het moment om zelf te gaan lobbyen voor Nederland, in plaats van de roadmap uit Brussel af te wachten.

Volgens de branche-organisatie kan Nederland juist toegevoegde waarde aan de keten leveren door de uitstekende kennis en innovatiegraad. Dat laatste is nodig om onderscheid te kunnen maken met bijvoorbeeld de batterijproductie in China.

In Nederland worden al innovatieve batterij-producten ontwikkeld, zoals de zeezoutbatterij en de redox-flow batterij.