World Hydrogen 2023 keert terug naar Rotterdam en verdubbelt in omvang

World Hydrogen

Stijgende vraag door cruciale rol waterstof zorgt voor nieuwe editie World Hydrogen

De organisatoren van de World Hydrogen Summit & Exhibition, ‘s werelds grootste waterstofevenement gewijd aan wereld­wijde vooruitgang op het gebied van waterstof, keren in mei 2023 terug naar Rotterdam. Om aan de stijgende vraag te voldoen, wordt het evenement in omvang verdubbeld.

Adriaan van Hooijdonk

De organisator Sustainable Energy Council (SEC) heeft samen met het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland aangegeven te willen blijven samenwerken en het evenement te willen versterken als de officiële wereldwijde springplank voor waterstofdeals en projectontwikkelingen.

Cruciale rol
Nu waterstof een cruciale rol gaat spelen bij het koolstofvrij maken van zware industrieën over de hele wereld, is het event bij uitstek de bijeenkomst om de internationale samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven te stimuleren en de kennisdeling uit te breiden, zodat de waterstofeconomie snel kan worden opgeschaald en ingevoerd, in overeenstemming met de gestelde klimaatdoelstellingen.

Twee keer zoveel
Na de uitverkochte World Hydrogen 2022, hebben de organisatoren de capaciteit verdubbeld om in 2023 meer dan twee keer zoveel bedrijven te verwelkomen om de snelle uitbreiding van de industrie bij te houden en belangrijke zakelijke relaties te laten bloeien. Eén van de vele kenmerken die voor 2023 zijn aangekondigd, is dat deelnemers unieke bezoeken kunnen brengen aan havenfaciliteiten en infrastructuur waar de nieuwste waterstofprojecten worden ontwikkeld, wat zeldzame toegang biedt tot waterstofprojecten van wereldklasse.

“Waterstof gaat een cruciale rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering en Rotterdam loopt voorop in de ontwikkeling van waterstofwaardeketens”

Waardeketen
Met World Hydrogen 2023 benadrukken de provincie, de stad en de haven hun regionale verbintenis om Europa’s waterstofcentrale te worden, wat een belangrijk onderdeel is van de strategie van de regio voor een circulaire economie en koolstofneutraliteit tegen 2050. De plannen omvatten de ontwikkeling van een waterstofwaardeketen van wereldklasse, met projecten zoals grootschalige productie van groene en blauwe waterstof, import, infrastructuur en gebruik in de industrie en zware mobiliteit, die nu allemaal in de haven van Rotterdam worden uitgevoerd.

Bijdrage leveren
Jeannette Baljeu van de provincie Zuid-Holland vertelt: “Waterstof speelt een sleutelrol in de transformatie van onze economie naar een duurzame toekomst. De urgentie om een waterstofwaardeketen te ontwikkelen wordt breed gevoeld, wat tot uiting komt in de groei van de World Hydrogen Summit & Exhibition. Als provincie Zuid-Holland zijn we trots om een bijdrage te leveren en te laten zien hoe ver we al zijn gekomen. “

Voorop lopen
Robert Simons van de gemeente Rotterdam voegt toe: “Waterstof gaat een cruciale rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering en Rotterdam loopt voorop in de ontwikkeling van waterstofwaardeketens. Als Europa’s Hydrogen Hub zijn we er opnieuw trots op gastheer te zijn van dit evenement, dat de meest ambitieuze bedrijven en regio’s samenbrengt om deze nieuwe economie te laten werken.”

10 miljoen ton
Allard Castelein, Chief Executive Officer, Havenbedrijf Rotterdam: “In Europa is de haven van Rotterdam het best gepositioneerd om het grootste deel van de 10 miljoen ton aan koolstofarme waterstof importvraag van de EU te ontvangen. Onze haven heeft de ambitie om in 2030 de grootste waterstof- en koolstofarme brandstofhub ter wereld te zijn. Rotterdam beschikt over infrastructuur van wereldklasse en is klaar om belangrijke Europese vraaggebieden te bevoorraden via uitstekende bestaande en nieuw aan te leggen netwerken”.

Contacten leggen
Chris Hugall, Managing Director, Sustainable Energy Council (SEC): “SEC is verheugd om opnieuw de World Hydrogen 2023 Summit & Exhibition in Rotterdam te organiseren. Met onze partners de provincie, stad en haven van Rotterdam zijn we verheugd om de internationale gemeenschap uit te nodigen om zich bij ons te voegen op dit officiële evenement om de enorme wereldwijde vooruitgang in waterstof te ervaren en de belangrijkste contacten te leggen om de uitbreiding van de industrie voort te zetten en een snelle energietransitie te leveren.”

Registreer uw gratis beurspas op
www.world-hydrogen-summit.com


Schaalbaar platform voor waterstofproductie

H-TEC SYSTEMS ontwikkelt en produceert innovatieve PEM elektrolyzers en elektrolysestacks. Met hun technologie kan groene waterstof economisch, efficiënt en flexibel worden geproduceerd. De waterstofspecialisten werken op twee locaties in Duitsland aan een succesvolle energietransitie voor alle sectoren en hebben de waterstofeconomie al meer dan vijfentwintig jaar als technologische pionier gevormd. Als onderdeel van MAN Energy Solutions levert H-TEC SYSTEMS de sleuteltechnologie voor de power-to-X waardeketen.

PEM-elektrolyzers voor een duurzaam energiesysteem
Het H-TEC SYSTEMS Modular Hydrogen Platform (MHP) is een schaalbaar platform voor de industriële productie van groene waterstof op basis van PEM-technologie. Blokken van 10 MW kunnen worden gecombineerd tot multi-MW-systemen voor projecten met een elektrolysecapaciteit van 10 tot meer dan 100 MW. Het systeem is klaar voor installatie op voorgemonteerde pallets. Het is uitgerust met geïntegreerde proceswaterbehandeling en elektrische voeding. Wanneer gewenst, kan het systeem worden aangevuld met vers water en waterstofbehandeling, alsmede terugwinning van proceswarmte of gebruik van zuurstof. De MHP-elektrolyzer van H-TEC SYSTEMS onderscheidt zich door zijn ongeëvenaarde systeemefficiëntie, hoge beschikbaarheid en bewezen onderhoudsconcept, wat resulteert in lage waterstofproductiekosten (LCOH) en een stabiele, veilige werking.

Standnummer: B.61
Meer informatie: www.h-tec.com

Roy Tummers, directeur Water bij VEMW

Keller heeft speciale druksensoren voor waterstof

De piëzo-resistieve sensoren hebben een RVS-scheidingsmembraan om de chip die de druk meet, te isoleren van het medium. De ruimte waarin de drukmeetchip zich bevindt is gevuld met olie. De druk op het RVS-scheidingsmembraan wordt daarmee 1 op 1 op de chip overgebracht.Zonder mitigerende aanpassing zou de toepassing van dit type druksensor in waterstof applicaties kunnen leiden tot problemen door “permeatie”. Ofschoon dit onder hele specifieke omstandigheden kan plaats vindt, is het wel belangrijk er bij stil te staan.Bij permeatie dringen waterstof H+ ionen door de poriën van het rvs, waardoor ze zich in de oliegevulde ruimte van de druksensor kunnen ophopen. Hier binden ze zich weer tot H2 moleculen. Bij uitzetting leidt dat tot een valse drukwaarde. Als de uitzetting groot genoeg is zou een druksensor zelfs defect kunnen gaan.Om permeatie te voorkomen wordt het membraan van KELLER druksensoren verguld. De poriën van de goudlaag op het membraan zijn kleiner dan de waterstof H+ ionen, en dus voorkomt deze het permeatie proces.*

Een standaard eis voor een waterstofdruksensor is in veel gevallen ATEX certificatie.
Dit resulteert in de Serie 23SY (analoog uitgangssignaal), of Serie 23SX (digitaal uitgangssignaal) als geschikte waterstofdruksensoren. De 23SX en -SY sensoren hebben geen interne o-ringen omdat de OEM druksensor in het huis is gelast.
Beide typen zijn eveneens in een ATEX versie EN met een verguld membraan (RVS316L of Hastelloy C276) leverbaar.

Process Sensing Technologies levert totaalpakket voor metingen in H2

Met de wereldwijde opmars van waterstof wordt de behoefte aan meet- en regeltechniek in waterstof ook groter. De belangrijkste metingen als het om waterstof gaat, betreffen zuurstof in waterstof, waterstof in zuurstof en dauwpuntmetingen. Process Sensing Technologies (PST) heeft alle technieken in huis. PST is een Amerikaans bedrijf, waaronder zeven verschillende bedrijven vallen: Analytic lndustries lnc., Dynament, LDetek, Michell lnstruments, Ntron Gas Measurement, Rotronic en SST Sensing. Deze bedrijven hebben veel specifieke kennis in huis op het gebied van industrieel meten. Of het nu gaat om gaschromatografie of dauwpuntmetingen: het gaat om zeer specialistische know-how. De gecombineerde kennis van deze specialisten is uniek voor de waterstofsector.
PST zal deelnemen aan de World Hydrogen Summit 2023, welke plaatsvindt op 9 t/m 11 mei in Ahoy, Rotterdam. Ontmoet PST op stand E10 en ontdek hoe deze partij u kan helpen bij het opschalen van uw waterstofprojecten.

Meer weten? Neem dan alvast een kijkje op de website:

Hydrogen and Syngas | Gas Measurements (processsensing.com)


Longreads zijn artikelen die wekelijks online geplaatst worden die uit het magazine komen.