WoTS 2022

wots 2022
Veel drukte op en bij de stand van Bosch Rexroth

Eindelijk weer innovaties ‘in het echt’ bij WoTS 2022

Na vier jaar te hebben gewacht, was er de laatste week van september eindelijk weer een WoTS 2022. Bezoekers en exposanten waren blij om weer eens innovaties in het echt te kunnen zien. En dan blijkt dat de industrie in vier jaar tijd best snel kan veranderen. Bijvoorbeeld als het gaat over waterstof.

Redactie Process Control

De FOCUS-ON van KROHNE en SAMSON sleepte de Tech-Award in de wacht

 

Met 15.703 bezoekers, 434 exposanten en 25 lezingen sloot de WoTS 2022 op 30 september de deuren van de Jaarbeurs in Utrecht. Het aantal bezoekers lag iets lager dan de organisatie had gewenst (21.000), maar dat valt vrij gemakkelijk te verklaren, weet Linda Bos van FHI. “Mensen zijn toch opnieuw weer voorzichtig met corona, maar er is ook een behoorlijk personeelstekort. Veel bedrijven, vooral in de technische hoek, hebben moeite om hun bedrijven te bemensen, laat staan om een groepje werk­nemers naar een beurs te sturen. De mensen die gaan, komen dan wel gericht naar de beursvloer.”Het gewenste bezoekersaantal was bovendien gebaseerd op een aantal verkochte vierkante meters. Die vierkante meters bleken wat lager uit te vallen door lagere beschikbare budgetten bij bedrijven. “De verhouding tussen vierkante meters en aantal bezoekers was dik in orde”, bevestigt Bos. “Maar wat mij betreft is het belangrijkste dat ik veel positieve geluiden heb gekregen vanaf de beursvloer. Mensen waren blij om elkaar weer eens echt te kunnen spreken en om producten en innovaties in levende lijve te kunnen bekijken.”

Lekdetectie bij waterstof

Bij KROHNE hebben ze een dag eerder te horen gekregen dat ze de Tech Award hebben gewonnen met de FOCUS-ON, een coproductie met SAMSON. Mare Boom, marketing communicatie coördinator is daar uiteraard zeer blij mee. “Zoiets geeft toch extra attentiewaarde.” Hoewel de FOCUS-ON in 2019 werd geïntroduceerd, zorgde de pandemie voor dat bedrijven investeringen uitstelden. “We merken nu dat er echt concrete aanvragen voor deze innovatie binnenkomen.”Volgens Boom worden er op beurzen doorgaans geen directe sales gemaakt. “We voeren hier verkennende gesprekken, of maken concrete vervolgaf­spraken. Uiteraard is het sociale aspect hier minstens zo belangrijk.”Waterstof is hot, ook bij KROHNE. Een van de relevante oplossingen voor de waterstofmarkt vanuit KROHNE is lekdetectie. Key account manager Wil Menninga legt uit: “Door gebruik te maken van twee flowmeters kunnen we een digital twin maken van het normale gedrag van een leiding. Als je dat model eenmaal hebt, kan je ook afwijkingen detecteren. Op basis van tijd en drukpulsen kunnen we realtime tot op de meter nauwkeurig bepalen waar het lek precies zit. Dit soort oplossingen worden in de waterstofmarkt erg relevant.”

(Bijschrift)Advanced Physical Layer zou weleens het protocol van de toekomst kunnen worden(/Bijschrift)

Advanced physical layer bij WoTS 2022

Op de stand van Endress + Hausser is de laatste dagen veel interesse in Ethernet-APL, advanced physical layer. Marketing manager Aldert Schollaardt legt uit waarom. “Er is in de markt duidelijk behoefte aan een nieuwe bus. Diverse bussystemen die tot nu toe worden gebruikt, voldoen niet meer aan de eisen van de toekomst. Het is duidelijk dat de trend steeds meer richting ethernet gaat, want dat biedt simpelweg de beste mogelijkheden voor de digitalisering. Het liefst willen we één protocol waar we alles mee kunnen doen. Aan de andere kant hebben we binnen de industrie veel tweedraadsinstrumenten die tot voor kort geen mogelijkheden boden voor een ethernet protocol. Met Ethernet-APL is dat verleden tijd, want met deze nieuwe standaard kunnen ook tweedraads instrumenten gebruik maken van een ethernet protocol, en dat ook nog eens in een Atex omgeving.”

Het nieuwe APL protocol biedt indrukwekkende datasnelheden: 10Mb per seconde. “Als je dat met andere protocollen vergelijkt, zijn de verschillen echt enorm. Je kunt nu met één druk op de knop een overzicht krijgen van al je instrumenten. Wilde je dat voorheen, kon je na het drukken op de knop op je dooie gemakje een kop koffie gaan halen.”APL zou weleens het protocol van de toekomst kunnen worden. “Met deze oplossing worden heel veel zaken die we belangrijk vinden een stuk gemakkelijker te realiseren”, weet Schollaardt. “Denk aan predictive maintenance en IoT. Om daar echt mee vooruit te kunnen is een protocol als APL eigenlijk een basisvoorwaarde.”

RVS behuizingen zijn standaard bij Klay Instruments

Vierdraads instrumenten kunnen al gemakkelijk worden aangesloten met een ethernet aansluiting, maar om tweedraads instrumenten te kunnen laten ‘meepraten’ op het APL protocol zijn er dedicated instrumenten nodig. “Vanaf Q4 komen bij ons de eerste tweedraads instrumenten op de markt die APL compatible zijn. Vanaf Q1 volgend jaar zijn alle instrumenten APL compatible.”

 

Standaard in RVS

Klaas Zandberg van Klay Instruments heeft een goede beurs gedraaid bij de WoTS 2022. “Het valt me wel op dat het aan het einde van de dag relatief rustig is, maar dat geldt voor de hele beursvloer, heb ik gezien.”

Bij Klay merken ze dat mensen veel interesse tonen in de sensoren die standaard van een RVS behuizing zijn voorzien. Waar dat bij andere aanbieders vaak een optie is, worden sensoren bij Klay dus altijd voorzien van een dergelijke robuuste behuizing. “Dat geeft onze instrumenten ook meteen een bepaalde uitstraling. En dat komt overeen met de sensoren zelf: die zijn allemaal high-end.”

Thermo-Electra produceert in Pijnacker complete (specialistische) temperatuursensoren in huis komst kunnen worden

Klay is goed in staat om nichemarkten te bedienen, weet Zandberg uit ervaring. “Wij kunnen specifieke oplossingen voor specifieke toepassingen leveren. Vanmorgen kwam er toevallig iemand langs die een aantal sensoren zocht voor in een klein leidingwerk met vrij hoge temperaturen en hoge drukken. Eigenlijk kunnen we in negen van de tien gevallen met een goed werkende, passende en robuuste oplossing komen. En dat weten onze klanten inmiddels.”

Specialist in temperatuur bij WoTS 2022

Bij Thermo-Electra is het vrij druk op de stand. “We zitten in een nichemarkt, maar zijn tegelijkertijd wereldleider als het gaat over temperatuursensoren”, vertelt Claudia van Leeuwen, sales engineer bij het Nederlandse familiebedrijf. Veel aanbieders hebben allerlei typen sensoren: druk, temperatuur, enzovoorts. Wij zijn gespecialiseerd in temperatuur en maken heel specifieke temperatuursensoren. Dat kunnen bijvoorbeeld draadloze sensoren zijn, of glasvezel temperatuursensoren.”

De complete productie vindt plaats in Pijnacker in Zuid-Holland. “We bouwen alles in huis op basis van de specificaties van de klant. We leveren eigenlijk aan vrijwel alle industriële branches en dat dus ook wereldwijd.”
Zelf produceren betekent dat er altijd voldoende personeel moet zijn. “Ondanks het tekort in de markt, vooral in de technische branche, blijven mensen bij ons heel lang werken, omdat ze het gewoon ontzettend leuk vinden. Sommige mensen zijn al vijftig jaar bij ons in dienst. Dat zegt wel wat.”

Thermo-Electra levert niet alleen de sensoren, maar verzorgt ook engineering, installatie en heeft een eigen storingsdienst. “Een enkele keer word ik echt uit bed gebeld door een fabriek die acuut een nieuwe sensor nodig heeft. Dan trommel ik een paar mensen op en gaan we die direct voor de klant maken. Dat wordt uiteraard enorm gewaardeerd.”

Met Single Pair Ethernet kunnen sensoren zonder tussenkomst van PLC’s hun data naar de cloud sturen

Zonder PLC’s

Op de stand van JUMO waren de afgelopen dagen opvallend veel nieuwe klanten te vinden, weet teamleider Engineering en Support Joris Lit. “Mensen zijn op zoek naar nieuwe technieken die relevant zijn in de digitalisering van de industrie. Hoe de industrie er in de toekomst precies uitziet, weten we nog niet, maar dat digitalisering een must is, dat weten we inmiddels wel.”

Een interessante oplossing, waar veel aandacht voor is op de stand, is single pair ethernet. Lit: “Met single pair ethernet kunnen sensoren hun data rechtstreeks naar bovenliggende SCADA systemen sturen, of zelfs naar de cloud, zonder de tussenkomst van PLC’s. Dat betekent dus dat je de sensoren heel snel en gemakkelijk kunt installeren en dat je gemakkelijker de beschikking kunt hebben over je data. Dit soort technieken maken de transitie naar een industrie die veel data heeft en die gemakkelijk kan ontsluiten, een stuk eenvoudiger.”

wots 2022
Vanaf komend jaar moet er in elk klaslokaal een CO2-meter hangen. Temp Control heeft ze in huis

Temperatuur op maat

Temp Control levert sinds 1975 betrouwbare temperatuursensoren op maat aan diverse branches in de industrie. Bij de productielocatie in Nootdorp wordt er in huis geproduceerd en gekalibreerd. Het bedrijf beschikt over een cleanroom en een compleet kalibratielab.

Sindskort heeft het bedrijf er een heel nieuwe afzetmarkt bijgekregen: de utiliteit. Marlies Smit vertelt: “Vanaf volgend jaar moeten scholen in elk klaslokaal een CO2-meter hebben. Wij zijn sinds de uitbraak van de pandemie daar al mee bezig en hebben inmiddels diverse CO2-meters in ons assortiment. Omdat wij hier goed op zijn voorbereid kunnen we met aantrekkelijke levertijden een heel groot aantal klanten van de benodigde apparatuur voorzien.”

Over de pandemie gesproken; de afgelopen jaren leverde Temp Control een groot aantal sensoren die werden ingezet voor het bewaken van de temperatuur van vaccins tijdens het transport en opslag. Ook is er veel interesse voor de vernieuwde draagbare kalibratie-oplossingen, weet Smit. “Draagbare kalibratie-oplossingen zijn ontzettend interessant voor de industrie. Het betekent dat je ter plekke je sensor kunt kalibreren en weer aan het werk kunt zetten. Onze draagbare oplossingen hebben een update gehad, waarmee ze nog interessanter zijn voor de klant.”

Ter plaatse een flowmeter kalibreren kan tegenwoordig met deze mobiele rig van ABB. Scheelt enorm veel tijd (en dus geld).
Ter plaatse een flowmeter kalibreren kan tegenwoordig met deze mobiele rig van ABB. Scheelt enorm veel tijd (en dus geld).

Mobiel kalibreren bij WoTS 2022

Bij ABB kunnen klanten vanaf nu gebruik maken van een mobiele kalibratie-rig. “Er is veel interesse in deze oplossing”, vertelt Seyit Akyol, Sales Specialist Measurement & Analytics bij ABB. Met de mobiele kalibratie-rig kunnen flowmeters voor vloeistoffen op locatie worden gekalibreerd. “We gaan naar de klant op locatie met een kuub water, een pomp en een service monteur en kalibreren ter plekke de flow­meter. De flowmeter moet uiteraard nog steeds worden uitgebouwd en na de kalibratie weer worden ingebouwd, maar je hoeft de flowmeter niet op transport te zetten om hem elders te laten kalibreren. Dat kan in de praktijk soms wel een paar weken schelen. En dat is kostbare tijd.”

Bij WAGO is er opvallend veel interesse in I/O systemen
Bij WAGO is er opvallend veel interesse in I/O systemen

Bovendien kunnen meerdere flowmeters op één dag worden gekalibreerd. Akyol: “We kunnen ongeveer zes flowmeters per dag kalibreren met deze rig.”Vooral bij applicaties waar er vaker gekalibreerd moet worden, is het ter plekke kalibreren van flowmeters een zeer effectieve manier om geld en tijd te besparen. Akyol: “We hebben bijvoorbeeld klanten die flowmeters gebruiken om hun afvalwaterlozingen in kaart te brengen. De wet dicteert dat deze flowmeters jaarlijks moeten worden gekalibreerd. Vooral in zulke gevallen is kalibratie ter plekke een uitstekend alternatief voor het opsturen van flowmeters ter kalibratie.”

 

Veel I/O bij WoTS 2022

Roland van Loon van WAGO heeft het druk met de vele bezoekers op de stand. “Veel mensen zijn op zoek naar onderdelen met goede levertijden. Vaak kunnen we die leveren, maar we zorgen er wel voor dat dit niet ten koste gaat van onze eigen vaste klanten. Door de tekorten aan onderdelen komen er nu ook klanten op onderdelen af die voorheen eigenlijk alleen maar naar de vaste klanten gingen, zoals netvoedingen.”

Opvallend is ook de interesse in I/O-systemen. “Mensen zijn steeds meer op zoek naar totaaloplossingen”, weet Van Loon. “We zien dat we er een ander soort klant bij krijgen: de iets kleinere bedrijven die geen vaste programmeur in dienst hebben en die dus niet alleen onderdelen nodig hebben, maar ook de bijbehorende software.”

En uiteraard komen ook de nodige studenten naar de stand. “Die kopen uiteraard geen spullen bij ons, maar het zijn misschien wel onze toekomstige collega’s, dus ook die staan we graag te woord.”

wots 2022
De VARIO-X van Murrelektronik maakt de oude grijze besturingskast overbodig

Grote besturingskast niet meer nodig

Een stuk of tien mensen staan gefascineerd te kijken naar de demo-machine op de stand van Murrelektronik. Een grijper pakt metalen bolletjes op en legt ze op een andere plek weer neer. Aan de zijkant van de machine is een digital twin in het raam gevisualiseerd waar het hele proces, met hooguit een paar tienden vertraging, in beeld wordt gebracht. “Maar het draait uiteindelijk om de besturing”, vertelt Lisette Verkooijen, Coördinator Marketing & Communication.“

Deze demo-machine wordt namelijk aangestuurd door onze vario-X. Dat deze besturing innovatief is, blijkt ook wel uit het feit dat we hiervoor zijn genomineerd voor de Tech Award.”Met de vario-X is de traditionele grote grijze besturingskast niet meer nodig. Het modulaire systeem zorgt voor compleet decentrale automatisering, zonder tussenkomst van besturingskasten. En dat scheelt enorm in installatietijden. Het systeem is bovendien geschikt voor Atex omgevingen. “Je kunt de vario-X het beste omschrijven als een holistische automatiseringsoplossing van de sensor tot aan de cloud”, besluit Verkooijen.

Signalering kan zowel mooi als functioneel zijn, blijkt op de stand van WERMA

eSIGN torens

Ook bij WERMA is er aan aandacht geen gebrek geweest. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in optische en akoestische signalering kreeg vooral veel aandacht voor de eSIGN signaaltorens. Danny Kuipers vertelt: “We zien dat klanten tegenwoordig met duidelijke signalen het proces inzichtelijk willen maken voor de mensen op de werkvloer. Je kunt nu met onze eSIGN laten zien hoever het proces is gevorderd, of hoeveel voorraad er nog in zit. Je kunt tegenwoordig veel meer dan alleen een rode lamp aanzetten als de machine in storing is gegaan. Dat maakt de werkvloer een stuk overzichtelijker.”


Longreads zijn artikelen die wekelijks online geplaatst worden die uit het magazine komen.