Yara legt kunstmestfabriek stil vanwege gasprijs

Een van de grootste ammoniakfabrieken van Yara ligt inmiddels een kleine week stil vanwege de hoge gasprijs. Daarmee gaat de productiecapaciteit van kunstmest in Europa fors omlaag.

Yara heeft in Sluiskil drie fabrieken: twee grote en één kleinere. Van de twee grote fabrieken staat er nu één in een fabrieksstop. De kleinere fabriek ligt al langer stil. De reden: de extreem hoge gasprijs in Nederland.

Yara doet geen mededelingen over de daling van de productiecapaciteit in Sluiskil. Wel zegt het bedrijf de totale productie in Europa terug te schroeven naar 35 procent van de totale capaciteit. Absoluut komt dat neer op 3 miljoen ton minder ammoniak.

Efficiënt

In een interview met het NRC vertelt een woordvoerder van Yara Sluiskil dat de fabriek die nu stilligt een van de laatste fabrieken van Europa is die stilgelegd zou worden. De efficiency is dermate hoog dat alleen bij extreme gasprijzen het proces zou worden stilgelegd. Kennelijk is dat punt inmiddels bereikt. Yara Sluiskil mag dan uitermate efficiënt ammoniak produceren; het bedrijf is de grootste gasverbruiker van Nederland met 2 miljard kuub per jaar.

Yara is niet de enige kunstmestproducent die z’n productie fors verlaagd. CF Industries, actief in de VS en het VK, legde recent een complete fabriek in het VK stil. Ook in Polen verlaagde Grupo Azoty zijn productie fors.

Industriebreed

Door de hele industrie worden vergelijkbare ontwikkelingen gezien. Ook bij Chemelot draait men ver onder de maximale capaciteit. De prijzen van gas zijn inmiddels boven de 300 euro per megawattuur uitgekomen.