stikstofcrisis

Yara Sluiskil blijft voorlopig in productie ondanks hoge gasprijs

Hoewel Yara vestigingen in Italië en Frankrijk heeft gesloten vanwege de hoge gasprijs, blijft de kunstmestfabriek in Sluiskil voorlopig nog draaien. Dat zit hem vooral in het feit dat Sluiskil efficiënter om kan gaan met gas dan de zusterbedrijven in het buitenland.

Yara Sluiskil staat in de top 10 van de grootste energieverbruikers van Nederland. Het bedrijf heeft van Milieudefensie een ultimatum opgelegd gekregen waarbinnen het bedrijf plannen voor verduurzaming moet presenteren. Maar de hoge gasprijs zorgt er niet voor dat de productie wordt stilgelegd.

Efficiency

In Italië en Frankrijk heeft het Noorse Yara de productie grotendeels stilgelegd vanwege de hoge gasprijs, maar in Sluiskil werkt men gewoon door. Dat zit hem vooral in de efficiency van de fabriek. Omdat de installaties dichtbij elkaar staan, wordt elke kuub gas efficiënter benut dan op de andere Europese zusterlocaties. Een ander verschil tussen Sluiskil en de andere locaties is dat men in Zeeland toegang heeft tot diepzeewater, hetgeen de logistiek een stuk eenvoudiger maakt.

Kunstmest

Critici menen dat een kunstmestfabriek in Nederland geen bestaansrecht heeft, zo schrijft de NOS in een goed achtergrondartikel. Maar volgens anderen is die kunstmest essentieel voor het behalen van een voldoende hoog rendement in de landbouw. Yara heeft haar CO2-uitstoot in Sluiskil al met 65% gereduceerd en werkt bovendien aan nieuwe technologie om die uitstoot nog verder te reduceren. Zo wordt er aan CCS gewerkt en zijn er plannen om een 1 gigawatt groene waterstoffabriek te bouwen die van energie wordt voorzien door wind op zee. Met die fabriek zou zo’n 20% van de huidige kunstmestproductie uit groene waterstof kunnen worden gerealiseerd.