Yara Sluiskil legt productie stil voor installatie twee nieuwe branders

Bij Yara Sluiskil ligt de productie van kunstmest stil, niet vanwege de hoge gasprijs, maar omdat er twee nieuwe branders worden geïnstalleerd in een salpeterzuurplant. Het dak moet voor de operatie compleet worden verwijderd. 

Waar Franse en Italiaanse vestigingen van Yara tijdelijk werden stilgezet toen de energieprijzen door het dak gingen, bleef Sluiskil operationeel. Niet alleen omdat er gewoonweg kunstmest moest worden geproduceerd, maar ook omdat er in Sluiskil AdBlue wordt vervaardigd. Door AdBlue in te spuiten in het gasmengsel dat bij dieselmotoren de uitlaat verlaat, valt het gas dat normaliter stikstofoxiden bevat, uiteen in ongevaarlijke gassen.

Prijzen

Maar inmiddels zijn de fabrieken in Frankrijk en Italië weer open, want de gasprijzen zijn weliswaar nog steeds hoog, maar de prijs van kunstmest is sinds de oorlog in Oekraïne verviervoudigd. Een kwart van de wereldwijd gebruikte kunstmest komt uit Rusland. Door de sancties komt die kunstmest niet meer de grenzen over. Daar staat tegenover dat kalium, een belangrijke grondstof voor kunstmest, ook niet meer uit Rusland kan worden geïmporteerd.

110.000

Yara Sluiskil wil met de installatie van twee nieuwe branders in de salpeterzuurfabriek haar CO2 uitstoot verminderen. En die vermindering is significant, want de operatie levert straks een reductie van 110.000 ton CO2 per jaar op. Diverse andere fabrieken zijn eveneens stilgelegd voor onderhoud. Alleen de ammoniakfabrieken zijn nu nog operationeel. De installatie van de nieuwe branders en de onderhoudsstop zullen nog enkele weken in beslag nemen.