Yara

Kunstmestproducent Yara werkt op diverse fronten aan de verkleining van haar CO2-footprint. Zo wordt er vanaf begin 2025 jaarlijks 800.000 ton CO2 afgevangen, naar Noorwegen getransporteerd en in een leeg gasveld opgeslagen.

In een interview met Groentenieuws (tuinders zijn feitelijk ook fabrikanten) vertellen Hanco Leuvenink en Peter de Vries van Yara Sluiskil over de concrete projecten die inmiddels lopen. Zoals de opslag van 800.000 ton pure CO2 in een leeg gasveld, 2600 meter onder de zeebodem voor het Noorse Oygarden.

Maar bij Yara wordt inmiddels ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van ‘clean ammonia’, waar zowel blauwe als groene waterstof onder valt. Bij de verschillende kleuren ammoniak gaat het, net als bij waterstof, om de wijze waarop de ammoniak tot stand is gekomen. Blauwe ammoniak wordt vervaardigd uit blauwe waterstof, waarbij er weliswaar fossiele bronnen worden gebruikt, maar de CO2 ook wordt afgevangen en opgeslagen. Groene ammoniak wordt gemaakt van groene waterstof, waarbij er geen fossiele bronnen meer nodig zijn.

75.000 ton

Bovendien wordt er bij Yara in Sluiskil een 100 megawatt elektrolyser ontwikkeld waarmee er al in 2024 kan worden gestart met de jaarlijkse productie van 75.000 ton groene waterstof.

Yara heeft inmiddels ook een niet-fossiel alternatief voor kunstmest: YaraSuna Bio. Deze meststof is een volledig natuurlijk meststof die in Finland wordt geproduceerd. YaraSuna Bio wordt vooral in de biologische landbouw ingezet en bestaat uit voornamelijk plantaardige (en enkele dierlijke) componenten.

Foto: Yara International