Een gebruiksvriendelijke oplossing voor het onderhoud in fabrieken

Yokogawa en softwareontwikkelaar MetaMoJi Corporation maken bekend dat zij samen SensPlus Note hebben ontwikkeld. Met deze betaalbare oplossing die eenvoudig te implementeren is, kunnen gegevens uit fabrieken worden gedigitaliseerd door middel van mobiele apparaten. SensPlus Note maakt het mogelijk om gegevens van veldwerk in fabrieken efficiënter in te zetten. De software draagt zo bij aan de efficiëntie en kwaliteit van onderhoudswerk en grotere nauwkeurigheid van de analyses na het onderhoud. De oplossing wordt 31 januari 2020 op alle markten wereldwijd uitgebracht.

Achtergrond van deze nieuwe oplossing

In fabrieken worden zeer uiteenlopende machines en apparaten van verschillende leveranciers gebruikt. Elke machine en elk apparaat kent eigen onderhoudsprocedures en te controleren onderdelen, en natuurlijk eigen handleidingen, checklists en andere documentatie die beschrijven hoe het onderhoudswerk hierop moet worden uitgevoerd. Het onderhoud kan correct en ook efficiënter worden uitgevoerd, als gegevens over reparaties ter plaatse real-time kunnen worden gedeeld en geanalyseerd. Dit is helaas niet overal mogelijk, omdat er nog fabrieken zijn waar dergelijke gegevens op papier worden vastgelegd. Om dit in te vullen, hebben Yokogawa en MetaMoJi samen SensPlus Note ontwikkeld, een oplossing waarmee onderhoudsgegevens ter plaatse kunnen worden gedigitaliseerd door middel van mobiele apparaten. De basis voor deze oplossing is de kennis van fabrieksprocessen die Yokogawa inbrengt en de bewezen expertise van MetaMoJi op het gebied van bedrijfssoftware voor mobiele apparaten.

Eigenschappen SensPlus Note

SensPlus Note bestaat uit een applicatie voor data-invoer en een cloud platform. Gegevens die via deze applicatie worden ingelezen, worden gedigitaliseerd en geüpload naar een cloud server, waar andere applicaties deze kunnen analyseren. De mobiele applicatie is gebaseerd op GEMBA Note van MetaMoJi, een geavanceerd digitaal notitieblok dat is ontwikkeld ter ondersteuning van onderhoudswerk op bouw- en productielocaties.

 Voordelen van deze cloud applicatie

  1. Informatie digitaliseren en real-time delen met intuïtieve bediening

SensPlus Note maakt het mogelijk om uiteenlopende vormen van informatie, zoals handgeschreven of getypte tekst, video’s, stilstaande beelden en audio-opnamen, eenvoudig op hetzelfde formulier in te voeren en te koppelen aan een register voor apparaat beheer. Dit bespaart niet alleen tijd, maar brengt bovendien alle informatie bijeen die een compleet beeld geeft van wat er in het veld gebeurt. Nadat de informatie in de applicatie is ingevoerd, kan het worden gedeeld met andere betrokkenen. Zo wordt het mogelijk om ‘loop checks’ en andere taken waarbij meerdere operators hun activiteiten moeten coördineren, aanzienlijk sneller uit te voeren.

  1. Ideaal voor zowel preventief als voorspellend onderhoud

Vanuit SensPlus Note worden gegevens geüpload naar een cloud server, die in een webportal de mogelijkheid biedt om ze te bekijken en te beheren. Omdat gegevens zo over lange perioden kunnen worden verzameld en opgeslagen, is het platform ideaal voor zowel preventief als voorspellend onderhoud. Indien nodig kan het platform worden uitgebreid met toepassingen voor statistische analyse van operationele gegevens uit veld en fabriek en andere activiteiten, om zo oorzaken van storingen op te sporen en arbeidsprocessen te verbeteren.

Toepassingen SensPlus Note

  • Communicatie tussen centrale controlekamers en het fabriekspersoneel en tussen medewerkers in verschillende vestigingen.
  • Communicatie tussen personeel in het veld en derden, zoals de helpdesk van een fabrikant van fabrieksapparatuur.
  • Analyse van opgeslagen gegevens ter verbetering van processen voor onderhoud en productie.