Zo houd jij controle over je carrière

Carrière maken willen we allemaal, maar te vaak verliezen we onszelf en bepalen onze ambities ons leven. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn! Zorg daarom dat jij altijd controle blijft houden over je carrière. Maak weloverwogen keuzes en staar je niet alleen maar blind op meer salaris. Het is belangrijk dat jij weet wie je bent en wat je kan. Het is ook essentieel dat jij je blijft ontwikkelen en werkt aan je harde en softe skills. Bepaal ook welke kennis en kunde je verder helpen als mens en als professional. Beter presenteren, beter leidinggeven, beter delegeren, beter samenwerken, beter solliciteren… In deze blog zetten we verschillende eigenschappen en vaardigheden die succesvolle mensen gemeen hebben, maar het is geen blauwdruk voor succes. Jij bent uniek en het carrièrepad dat je voor ogen hebt is dat ook. De een wil zich verder ontwikkelen als Logistiek Medewerker, een ander is geknipt voor Customer Service Medewerker en weer een voelt zich als een vis in het water als Operator. Waar het op neer komt; ontdek wat bij jou past want alleen dan kun je stappen maken.

Blijf bouwen aan je skills
Je bent nooit uitgeleerd, dit bekende gezegde bevat zeker een kern van waarheid. Bij vrijwel elke werkgever heb je recht op een zogenaamd opleidingsbudget. Gebruik die dan ook! De wereld verandert en de manier waarop we werken ook. Zorg dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Maar niet alleen harde skills zijn belangrijk, ook je softe skills hebben continu aandacht nodig. Probeer bijvoorbeeld altijd een teamplayer te zijn. Niemand zit te wachten op de eeuwige betweter, doemdenker, afremmer of einzelgänger. Natuurlijk kan je het niet met al je collega’s even goed vinden, maar luister wel naar ze en erken als iemand een goed idee heeft. Jullie zijn aan het werk voor jullie werkgever en niet voor jullie ego. Kom met goede argumenten om je eigen standpunten kracht bij te zetten en geef niet te snel op als je ergens in gelooft.

Blijf niet hangen als je niet lekker zit
Aan de slag gaan bij een nieuwe werkgever of volledige carrièreswitch maken is best spannend. Maar soms is het nodig om het beste uit jezelf te halen. Alleen als je iets met hart en ziel doet word je er echt goed in. Kijk jezelf in de spiegel aan, is deze baan je droombaan? Zijn er genoeg kansen en zie jij jezelf dit de komende jaren doen? Zorg dat je ambities helder zijn en stippel het ideale pad uit om te komen waar je wilt zijn. Als je heel bewust stapje voor stapje werkt aan je ontwikkeling houd je focus en kun je excelleren.