Vanmorgen heeft minister Koolmees uit de doeken gedaan hoe het NOW noodfonds in elkaar zit. Het doel van de regeling is om bedrijven die in zwaar weer zitten te helpen hun personeel in dienst te houden. Wie gebruik maakt van de regeling  en tegelijkertijd toch personeel ontslaat (fraude), betaalt de volledige steun terug, plus een boete.

Voor de regeling is 10 tot 20 miljard euro uitgetrokken. Om in aanmerking te komen dient de aanvrager aan te kunnen tonen dat er gedurende drie maanden een minimaal omzetverlies van 20% heeft plaatsgevonden. Daarna worden de loonkosten proportioneel vergoed. De maximale vergoeding bedraagt 90% bij een omzetverlies van 100%.

Het bedrijf dient daarbij het reguliere salaris aan werknemers door te betalen, met een maximum van 9538 euro per maand. De regeling geldt voor vaste medewerkers en flexkrachten. De nieuwe NOW regeling vervangt de ‘oude’ deeltijd WW.

Vanaf 6 april worden aanvragen in behandeling genomen. Het kan daarna nog twee tot drie weken duren voordat het geld er daadwerkelijk is. De minister deed een appel op het morele besef van aanvragers: “Je moet wel heel slechte bedoelingen hebben, wil je hier misbruik van maken.”