Zorgt 5G voor een revolutie in de procesindustrie? | Erik Stokman

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) maakte op 21 juli bekend dat voor een bedrag van 1,23 miljard euro KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo toegang krijgen tot het 5G-netwerk in Nederland. De investering is hoger dan gedacht, de belangen zijn groot evenals de invloed op de maatschappij. De vraag is of 5G zal zorgen voor een revolutie in de procesindustrie.

Ruim 25 jaar geleden deden de eerste PROFIBUS en FOUNDATION Fieldbus systemen hun intrede in de Nederlandse procesindustrie. De  voordelen van de veldbussystemen waren: snelle data overdracht, extra informatie waaronder diagnostische gegevens, minder bekabeling en kostenbesparing bij engineering. In die periode werd voorspeld dat analoge technologie (4-20mA signaal) en HART-communicatie binnen afzienbare tijd vervangen zouden zijn. Anno 2020 is echter 4-20 mA HART nog steeds verreweg het meest gebruikte communicatiesignaal dat wordt toegepast in de procesindustrie. Waarbij HART (inmiddels de 7e generatie) het protocol is, waarmee gecommuniceerd kan worden met slimme veldinstrumentatie in de procestechniek. Hieruit kun je opmaken dat de procesindustrie nogal behoudend is.

De mobiele bereikbaarheid laat een andere trend zien. Zelf startte ik 25 jaar geleden als sales engineer bij KROHNE, voorzien van een pieper waarmee ik onderweg bereikbaar was. Deze pieper werd al snel ingeruild voor een greenhopper waarmee je naar een greenpoint moest om te bellen. Mijn eerste mobiele telefoon liet niet lang op zich wachten, en werkte via een mobiel 2G- netwerk. Rond 2003 werd via een 3G-netwerk internet op de telefoon beschikbaar, en het in 2010 geïntroduceerde 4G-netwerk maakt al snelheden tot 100Mbit/s mogelijk. Bij alle veranderingen werd mijn bereikbaarheid beter en is het normaal dat de hardware elke 3 tot 4 jaar wordt vervangen. De introductie van het 5G-netwerk zal resulteren in verbeterde bereikbaarheid en dataverkeer, en wordt waarschijnlijk snel de nieuwe standaard.

De vraag is daarom niet of 5G voor een revolutie in de procesindustrie kan zorgen, maar hoe en wanneer dit door de industrie geaccepteerd wordt.

De doelstelling is dat 5G een snelheid van 10 gigabit per seconde kan halen, echter in praktijk zal het netwerk 20 tot 100x zo snel zijn als het 4G-netwerk. Deze hoge snelheid geeft fabrieken de ondersteuning die ze nodig hebben om gebruik te maken van bijvoorbeeld Internet of Things (IoT) en artificial intelligence (kunstmatige intelligentie). Denk daarbij aan snellere verbindingen via sensoren,  realtime probleemoplossing en proactief onderhoud, waardoor ongeplande downtime wordt verminderd.

De noodzakelijke Coronamaatregelen versnellen mogelijk de integratie van 5G in de procesindustrie, door reisbeperkingen is onderhoud ter plaatse soms moeilijk uitvoerbaar. Digitale communicatie via de Cloud waarbij de data over proces en sensor volledig en actueel via 5G aanwezig is, biedt grote mogelijkheden. 5G kan zeker voor een revolutie in de procesindustrie zorgen.

Erik Stokman | Sales Director KROHNE Nederland B.V.