Hoewel de gemiddelde temperatuur op aarde toeneemt, zijn koude periodes in de winter nog altijd een reële mogelijkheid. Omdat Nederland de komende jaren de energiecentrales die op fossiele energie draaien langzaam maar zeker gaat afbouwen, kan dat gevolgen hebben voor de leveringszekerheid. Tijdens ‘elfstedenweer’ (weinig wind, niet noemenswaardige zonnekracht) kan de levering van elektriciteit in gevaar komen.

Volgens Ben Voorhorst, bestuurslid van Tennet, kan het tijdens dergelijke periodes raadzaam zijn om grote bedrijven met een hoge elektriciteitsvraag tijdelijk te sluiten. Voorhorst meent dat prijsprikkels daartoe kunnen leiden. De prijzen voor een kilowattuur zouden tijdens zulke periodes kunnen oplopen van 50 euro naar zo’n 3000 euro. Voor veel fabrikanten is het op zo’n moment veel lucratiever om de deur te sluiten en reeds ingekochte stroom weer te verkopen.

Tot 2025 is Nederland zelfvoorzienend als het om elektriciteit gaat. Daarna zal er onder bepaalde omstandigheden (weinig wind, geen zon) elektriciteit moeten worden ingekocht uit het buitenland. Maar ook in de omringende landen wordt er verduurzaamd. Kolen- en kerncentrales worden de komende decennia gesloten.

Volgens Voorhorst is internationale samenwerking daarom vereist. Die samenwerking is er al wel, vooral in Noord-West Europa, maar nog altijd op beperkte schaal. Het alternatief: het aanhouden van een aantal gas- of kolencentrales die op basis van vraag kunnen worden ingeschakeld, is volgens Voorhorst geen slim alternatief. Volgens de bestuursman van Tennet is dan model al in verschillende landen onderzocht en kwam men steevast tot de conclusie dat een dergelijke oplossing vooral heel veel geld kost.

Het ‘sluiten van fabrieken’ klinkt overigens drastischer dan het is. Voorhorst geeft aan dat ‘grootverbruikers als de NS of Tata Steel gewoon moeten kunnen doordraaien.’