Dat er toch een deal kwam aan het einde van vorig jaar, was waarschijnlijk voor iedereen een opluchting. De economische schade werd door de deal voor beide partijen beperkt. Toch heeft de huidige Brexit-deal ook gevolgen voor de Nederlandse industrie. Zo’n 4,5 miljard euro, zo becijferde ABN-Amro onlangs.

Barrières

De handel tussen het VK en de EU-lidstaten kan ‘gewoon’ doorgaan met het huidige akkoord. Er komen echter wel meer barrières dan vroeger. En dat kost geld. Op basis van door de KU Leuven verzamelde gegevens, berekende ABN-Amro dat het eerste jaar van de Brexit de Nederlandse economie zo’n 4,5 miljard euro zal kosten.

Vooral bedrijven die bederfelijke goederen naar het VK exporteren hebben te maken met omzetverlies. Maar ook machinebouwers, de chemie, food&beverage en de elektrotechnische industrie hebben te maken met omzetverlies.

Non-tarifair

Dat omzetverlies zit hem dus niet in invoerheffingen (die zijn er namelijk niet), maar in de non-tarifaire belemmeringen. Door extra controles en meer papierwerk worden de kosten van Nederlandse producten soms hoger voor afnemers in het VK, waardoor afname in de vraag ontstaat.

Toch ontstaan er ook nieuwe kansen voor de Nederlandse economie. Zo wordt het voor buitenlandse bedrijven interessanter om zich in Nederland te vestigen, in plaats van in het VK.