De on-site teststraat op het Chemelot-terrein (foto: Chemelot).

Op het Chemelot-terrein is sinds begin oktober een on-site corona teststraat ingericht, speciaal voor medewerkers in een operationeel-kritische functie bij de bedrijven op het chemisch industriepark. Dagelijks kunnen er tientallen mensen worden getest om ze de uitslag binnen 24 uur te laten weten. Doel is om eventueel verdere besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen en de continuïteit van de bedrijfsvoering op Chemelot te kunnen waarborgen.

Afhankelijk van de ontwikkelingen wordt de capaciteit mogelijk opgeschaald dan wel afgebouwd, laat de woordvoerster weten. Dat is vooralsnog niet aan de orde geweest. Hoeveel mensen er al dan niet besmet zijn, laat ze in het midden. Chemelot werkt samen met een commerciële partij, de arbodienst. Ook maakt Chemelot gebruik van laboratoria in het buitenland.

De chemie, met een jaaromzet van €52 miljard goed voor 14% van de Nederlandse industriële productie, is een van de meest cruciale vitale sectoren in deze coronacrisis. Kunststoffen voor beschermingsmaskers en de doorzichtige platen bij de kassa in de supermarkt, ingrediënten voor schoonmaak- en desinfectiemiddelen en zuurstof voor intensive-care-afdelingen Van Sabic tot DSM – er wordt een heel groot beroep gedaan op de chemische industrie in Nederland.