Dotx Control Solutions automatiseert destillatiekolom Carbogen Amcis

De stoom- en koelwatertoevoer van een van de destillatiekolommen van Carbogen Amcis in Veenendaal is sinds half 2017 geautomatiseerd. Operators hoeven het proces in de kolom niet meer continu bij te stellen door innovatieve software van Dotx Control Solutions.

Carbogen Amcis in Veenendaal maakt onder andere vitamine D analoga, cholesterol en lanoline voor de farmaceutische-, voedings- en cosmetische industrie. Een van de productieprocessen bestaat uit het rectificeren van gebruikte ethanol met behulp van een destillatiekolom. Operators stelden voorheen handmatig de stoom- en koelwatertoevoer naar de kolom in. Het proces in de kolom was echter alleen stabiel te krijgen door de koeling bovenaan en de stoom onderaan heel hoog te zetten. Dat kostte veel energie. Eerdere pogingen om de stoom- en koelwatertoevoer in de kolom te automatiseren waren mislukt. Dat heeft volgens Carbogen Amcis twee oorzaken. In de eerste plaats was één van de twee PID-regelaars onterecht gericht op de temperatuur aan de top van de kolom in plaats van het midden. Daarnaast is de software om PID regelaars goed in te stellen door Dotx sterk geïnnoveerd.

NL Guts
Door banden met de NL Guts (Netherlands Group of Users of Technology for Separation) kreeg Carbogen Amcis in de lente van 2017 de mogelijkheid aangeboden om mee te doen aan het project ‘RVO gebruikersgroep Meet en Regel voor procesverbeteringen’, door een scan van de site. Carbogen Amcis heeft hier gebruik van gemaakt en kwam zo in contact met Dotx Control Solutions. De aandacht was onder meer gevestigd op de rectificeerkolom. Dotx programmeerde 2 PID-regelaars om de kolom te automatiseren. Een daarvan regelt de dichtheid van het topproduct van de kolom (opgesterkte ethanol), terwijl de andere PID-regelaar de temperatuur in het midden van de kolom regelt, als maat voor een laag gehalte ethanol in het bodemwater. De PID-regelingen werden geprogrammeerd in een Siemens S7 PLC, en beide regelaars werden ‘verbonden’ aan de PID Tuner. Dat is software van Dotx waarmee de PID-regelaars snel en optimaal ingesteld kunnen worden. De inbedrijfsname nam een half dag in beslag, waarvan het daadwerkelijke instellen ongeveer een half uurtje duurde.

Resultaten
Na het instellen kon het temperatuur setpoint omlaag, waardoor er 8 procent minder stoom nodig was. Of Carbogen Amcis deze prestatie vast heeft kunnen houden, is nog onduidelijk. De pakking onderin de kolom is namelijk verwijderd vanwege corrosie en dichtslibben. Om te voorkomen dat er ethanol met het bodemwater meegaat moet de temperatuur in het midden van de kolom hoger dan normaal worden ingesteld. Om de kolom onderin weer te vullen is het nodig deze te liften. Dat is niet alleen vrij veel werk, maar brengt ook de nodige kosten met zich mee, terwijl het tijdelijk kon worden opgelost door de temperatuur in het midden van de kolom wat op te schroeven. Daarom heeft Carbogen Amcis besloten om de situatie vooralsnog zo te laten. Dat neemt niet weg dat Carbogen Amcis zeer content is met het resultaat. De operators kunnen de kolom nu na de opstart eenvoudig op de automaat zetten. Zij hoeven het proces niet meer continu handmatig bij te sturen en houden zo tijd over voor andere werkzaamheden.
Directeur Jan Schuurmans van Dotx heeft als doel om de PID Tuner breed in de industrie in te zetten. “Zo kunnen we installaties beter laten functioneren, zodat ze minder energie verbruiken en minder milieubelastende stoffen uitstoten. Dat past uitstekend in de huidige discussies over klimaatdoelstellingen.”

Lees hier het originele bericht