Bij een explosie bij Tata Steel in IJmuiden zijn afgelopen woensdag vier gewonden gevallen. De explosie vond plaats bij de Kooks- en Gasfabriek 1, die op dat moment stil lag voor onderhoud. De gewonden zijn alle vier medewerkers van een onderhoudsfirma.

Drie van de vier gewonden zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. De vierde medewerker heeft brandwonden opgelopen, maar zijn arts heeft al meegedeeld dat hij volledig zal herstellen. Eind deze week kan ook deze medewerker het ziekenhuis verlaten.

De oorzaak van de explosie is nog onbekend. “We zijn bezig met een intern onderzoek, naast het lopende onderzoek van de inspectie”, vertelt Tata Steel persvoorlichter Robert Moens. “Die onderzoeken moeten meer licht op de situatie werpen.”

Het is lang geleden dat er een dergelijk incident plaatsvond bij Tata. “Dan heb je het echt over jaren geleden”, licht Moens toe. “Ik kan met me zelf niet eens heugen.”

Omwonenden maakten zich in eerste instantie zorgen om eventuele emissie, maar die zorgen zijn onnodig, weet Moens. “Die fabriek stond stil voor onderhoud. Er is dus totaal geen emissie geweest. We zijn ook erg blij dat het met alle gewonden goed gaat.”