Personeel Chemours staakt na vastgelopen cao-onderhandeling

Fabrieksmedewerkers van het chemiebedrijf Chemours in Dordrecht leggen vrijdag 27 september om 16:00 uur dagenlang het werk stil. Vakbond FNV had in een tweede poging het bedrijf tot vandaag 12:00 uur de tijd gegeven om met een nieuw cao-voorstel te komen maar daar is geen gehoor aan gegeven. De vakbondsleden hadden al gedreigd met acties en het stuklopen van de onderhandelingen van vandaag heeft ertoe geleid dat de fabriek tot en met maandag stil staat.

Bij Chemours werken zo’n 500 medewerkers, waaronder 300 van wie de huidige cao in juni al verliep. Een eerdere onderhandeling voor een beter cao liep voor de zomervakantie al spaak, wat resulteerde in het ultimatum van vandaag. De vakbondsleden eisen een loonsverhoging van 5% en prijscompensatie. Ook pleit de vakbond voor afschaffing van jeugdschalen tot 23 jaar en een groter budget voor professionele ontwikkeling per werknemer. Verder moet er een generatiepact worden gesloten waarbij oudere werknemers het werk kunnen volhouden en er ruimte komt voor het aannemen van jongere werknemers. 

Nurettin Altundal, bestuurder FNV Procesindustrie, reageert op de stukgelopen onderhandeling: “Chemours negeert zijn werknemers. Het is voor het eerst dat er in deze fabriek wordt gestaakt, maar er is veel winst gemaakt en een goede omzet gedraaid. Het is tijd dat de werknemers daar een fatsoenlijke portie van krijgen en niet alleen de aandeelhouders profiteren.” De reactie van Chemours op de staking noemt Altundal schandalig: “‘Intern is door het bedrijf gecommuniceerd dat er loon van werkwilligen wordt ingehouden als zij niet volledig kunnen werken of produceren door de staking. Chemours zet hiermee de werknemers tegen elkaar op.”

Tijdens de staking is er een minimale veiligheidsbezetting, zodat de veiligheid kan worden gewaarborgd. De productieafdeling en andere afdelingen binnen het bedrijf leggen de werkzaamheden volledig neer. De vakbondsleden laten weten bereid zijn om hun staking te beëindigen, mits Chemours alsnog over de brug komt en aan hun cao-eisen voldoet.