Impressie van het nieuwe innovatiecentrum op Zernike. (Foto: Codex Architectuurstudio).

Naast het Avebe Innovation Centre op Zernike start volgende maand de bouw van een nieuw innovatiecentrum Chemie en Engineering. De bouw van het 5000 vierkante meter tellende gebouw wordt mede gefinancierd door het recent gelanceerde Campus Community Fund. In het nieuwe innovatiecentrum krijgen noordelijke bedrijven op het gebied van chemie en engineering de mogelijkheid verder te groeien.

Begin september presenteerde het Campus ecosysteem het ‘Campus Community Fund’ van 500 miljoen euro om Campus Groningen gezamenlijk verder te laten groeien. Het eerste project waarbij het fonds in werking zal treden is de ontwikkeling van het innovatiecentrum Chemie en Engineering op de Zernike Campus Groningen.

Hiervoor zijn de contracten 7 september ondertekend door Triade, Bouwgroep Dijkstra Draisma en ITBB. De bouw van het nieuwe innovatiecentrum zal oktober dit jaar al starten, de oplevering staat gepland voor eind 2021.

In het nieuwe innovatiecentrum krijgen noordelijke bedrijven op het gebied van chemie en engineering de mogelijkheid verder te groeien. Met MercachemSyncom, CLiQ SwissTech, DEMCON en Ducom krijgt het centrum vier vaste bewoners, meldt het Dagblad van het Noorden.

Daarnaast ontstaat er ruimte voor vestiging van startups en onderzoek en ontwikkeling. Daartoe komen in het gebouw twee open innovatielabs; een op het gebied van chemie, de ander voor engineering.

Campus Groningen

In Campus Groningen werken gemeente en provincie Groningen, UMCG, RUG, Hanzehogeschool samen. Op de twee locaties (UMCG en Zernike) zijn meer dan 200 bedrijven gevestigd. Op de campus zijn meer dan 22.000 banen. Om de bouw van het complex van de grond te tillen, sloegen provincie Groningen, Rabobank, Investeringsfonds Groningen en Triade Real Estate de handen ineen. “Met dit gebouw maken we heel concreet de doorgroei van innovatieve bedrijven mogelijk. Dat ze van waarde zijn staat al vast, dat hun effect nog groter gaat worden, weten we zeker’’, zegt Annet de Vree van Triade.

DEMCON groeit komende jaren door

Een belangrijke daarvoor was dat het onderwijs in Groningen het technische talent levert waar het bedrijf behoefte aan heeft, zegt managing director Lars de Groot. ,,We groeien gestaag door. We zijn begonnen met twee man en staan nu met twintig man te springen om aan de slag te gaan in het nieuwe innovatiecentrum.’’ DEMCON verwacht binnen drie jaar te groeien naar 50 fte.