Opnieuw is er gedoe over de reorganisatie bij Tata Steel in IJmuiden. In juli van dit jaar bereikte de directie van Tata Nederland nog een akkoord met de vakbonden dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. Kort daarvoor werd er gestaakt, vooral vanwege het plotselinge vertrek van Theo Henrar en de ontstane vrees voor plotseling banenverlies.

Geen aantallen

Gisteren kopte de Telegraaf met het nieuws dat 850 arbeidsplaatsen verloren zullen gaan bij Tata IJmuiden. Het opvallendste aan dat nieuws is niet zozeer dat er arbeidsplaatsen verloren gaan, maar vooral dat er een aantal wordt genoemd. Bij het recent gesloten akkoord werd er namelijk overeen gekomen dat er geen aantallen zouden worden genoemd.

Natuurlijk verloop

Minstens zo relevant is echter dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, conform de afspraak tussen vakbonden en Tata. De (niet geverifieerde) 850 arbeidsplaatsen zijn werknemers die bijna de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Via natuurlijk verloop worden de banen dus geschrapt. Bovendien kan een deel van het personeel indien nodig overstappen op een andere functie.

Tata Europe

Volgens de NOS is het aantal arbeidsplaatsen niet via Tata Nederland, maar via Tata Europe naar buiten gekomen. Een woordvoerder van Tata Europe ontkent echter dat het nieuws uit hun organisatie komt.

Nieuwe acties

De bonden zijn opnieuw boos: volgens hen creëert het nieuws onnodig veel onrust op de werkvloer. Peter Böeseken, bestuurder bij CNV, zegt nieuwe acties niet uit de weg te gaan.