Het economisch bureau van de ABN-AMRO voorspelt dat handelsspanningen ook in 2020 een negatief gevolg op de economische ontwikkelingen van de Nederlandse industrie zullen hebben. Volgens het bureau was die invloed in 2019 al merkbaar. De spanningen tussen de VS en China, maar ook de naderende Brexit zorgden voor een afname in de groei. Die trend werd overigens ook veroorzaakt door een afvlakkende economie, de stikstof- en de PFAS-crisis.

Waar de handelsspanningen in 2019 zo nu en dan behoorlijk hoog opliepen, verwacht ABN dat het ergste gedeelte daarvan, vooral door de op handen zijnde afspraken tussen de VS en China, achter de rug is. Volgens het rapport zou een handtekening onder het aanstaande akkoord ‘doorslaggevend’ zijn in het herstel van de industriële productie. In 2020 wordt dat herstel echter nog niet verwacht.

Volgens ABN krijgen vooral de metaalindustrie en de transportsector het moeilijk in 2020. In de metaalsector leiden de stikstof- en PFAS-crises tot een daling in de vraag met zo’n 2%. Industriebreed verwachten de voorspellers een krimp van zo’n 1,5%, onder meer vanwege het negatieve sentiment onder de bedrijven en een afname van het aantal export orders.

Albert Jan Swart, Sectoreconoom Industrie bij ABN AMRO, licht desgevraagd de voorspelling toe. “Voor de voorspelling gebruiken we diverse indicatoren, waaronder de PMI-index en andere cijfers. De olie & gas en de chemie staan er relatief slecht voor. Door het overaanbod in de olie, is er een drukkend effect op investeringen in die sector. Voor de chemie geldt dat we over 2019 waarschijnlijk een krimp van 4% moeten noteren en voor 2020 verwachten we een krimp van 2%.”

Het goede nieuws is dat Swart in 2021 alweer positieve groeicijfers denkt te kunnen schrijven. “De industrie zal tegen die tijd weer aangetrokken zijn, net als de wereldhandel.”

In Duitsland staat het er minder goed voor. “De Duitse industrie is goed voor 23% van de economie. In Nederland is dat nog maar 12%. We zijn hier steeds meer diensten gaan leveren. Dat is onder andere een reden dat de Nederlandse economie niet meer gelijk op gaat met de Duitse economie.”

Het hele rapport is hier te lezen: ABN-AMRO-Sectorprognoses-Industrie-2020