Arla Foods analyseert energieverbruik met flowsensor

Baumer FlexFlow® overtuigt door eenvoudige installatie en efficiënte monitoring van stroomsnelheid en mediumtemperatuur

Op de locatie Falkenberg heeft de zuivelcoöperatie Arla Foods voor het eerst voor transparantie gezorgd ten aanzien van het energieverbruik bij de productie van cottagecheese. Hiervoor word de Baumer flowsensor FlexFlow® gebruikt, die naast het debiet ook de mediumtemperatuur kanmeten. De besparingen die voortaan mogelijk zijn en de eenvoudige installatie maakten deze investering snel kostenefficiënt.

In de afbeelding ziet u de Baumer stromingssensor FlexFlow® PF20H.

20 000 ton cottagecheese produceert de zuivelcoöperatie Arla Foods jaarlijks op de locatie Falkenberg dat is gelijk aan 76,9 ton per dag. Een indrukwekkende hoeveelheid, maar Arla Foods dekt daarmee ook vrijwel de volledige behoefte aan cottagecheese op de Zweedse markt en exporteert tevens naar Finland, Denemarken en Griekenland. Bij dergelijke productievolumes is een zuinig en efficiënt productieproces een must. Daarnaast is Arla Foods een pionier als het gaat om duurzaamheid: de zuivelcoöperatie wil haar zuivelproducten tegen 2050 volledig CO2-neutraal produceren. Een belangrijke pijler daarbij is energieefficiëntie. Mattias Abrahamsson, manager productiesystemen bij Arla Falkenberg, zegt daarover het volgende: “In de afgelopen jaren hebben wij ons steeds meer gericht op het monitoren van het energieverbruik in onze fabrieken. Maar op sommige punten wisten we gewoon niet waar de energie precies
werd verbruikt.” De calorimetrische flowsensor FlexFlow® van de Zwitserse sensorexperts van Baumer bracht de doorbraak: Arla installeerde deze op de kritieke punten van het koel- en verwarmingssysteem en kon op basis van de meetresultaten voor het eerst een duidelijk beeld krijgen van het energieverbruik. Daaruit kan de producent van zuivelproducten nu concrete maatregelen afleiden om het
energieverbruik te verminderen.

Jarenlange samenwerking maakt exacte probleemoplossing mogelijk
Koelen en verwarmen – dat waren de heikele punten bij het energieverbruik voor Arla Foods in Falkenberg. Bij het ontwerp van het systeem had de levensmiddelenproducent met het oog op zijn inzet voor duurzaamheid al veel gedaan om de energiebalans te verbeteren. Zo werd voor het koelcircuit, dat de geproduceerde kaas van 60 tot 30 graden Celsius afkoelt, zoveel mogelijk de kou van buiten van het Zweedse klimaat gebruikt om een koeltemperatuur van 0,5 graden Celsius te bereiken. Maar ook hier was er sprake van energieverlies dat Arla lange tijd niet precies kon lokaliseren. “Toen wij van de mogelijkheden van de FlexFlow®-sensor hoorden, waren we meteen geïnteresseerd”, aldus Mattias Abrahamsson. “Het was precies waar we al lange tijd naar op zoek waren.”“Baumer werkt al vele jaren samen met Arla Foods”,vertelt Martin Leupold, verantwoordelijke productmanager voor processensoren bij Baumer, “een samenwerking die teruggaat tot de jaren negentig.” In de loop van de samenwerking ontstond er een nieuwe procesverbinding voor de zuivelproductie, Baumer Hygienic Connection genaamd, waarmee de reinigingstijden geoptimaliseerd konden worden. Ook de temperatuursensoren uit de CombiSeriesproductreeks zijn in nauwe samenwerking tussen Arla en het ontwikkelingscentrum van Baumer in het Deense Aarhus ontstaan. “Deze nauwe samenwerking stelt ons in staat om de echte pijnpunten van onze  klanten te leren kennen”, zegt Martin Leupold, “en op basis hiervan kunnen we producten ontwikkelen of voorstellen die hun processen daadwerkelijk duurzaam optimaliseren.” Voor het monitoren van het energieverbruik is gekozen voor de FlexFlow®-sensor, omdat deze gemakkelijk in het bestaande systeem geïntegreerd kon worden en hierdoor met één oplossing zowel het debiet als de temperatuur gemeten kan worden.

Eenvoudig te installeren en overtuigende features
Dat de flowsensor zo eenvoudig geïnstalleerd kan worden, is een resultaat van het symmetrische en gecentreerde ontwerp met een sensorelement vóór de sensorpunt, waardoor de sensor ongeacht de inbouwlocatie en oriëntatie optimaal in het proces geïnstalleerd kan worden. “Wij willen de inbedrijfname met ons portfolio zo eenvoudig mogelijk maken voor onze klanten”, zegt Martin Leupold. “Op deze manier kunnen ze hun waardevolle tijd voor hun eigenlijke taken gebruiken.” De flowsensor bezit een robuuste
roestvrijstalen behuizing met complete elektronica, waardoor complexe bedrading en de montage van een schakelkast overbodig is. De FlexFlow® voldoet bovendien aan de beschermingsklasse IP 68 (Baumer proTect+), waardoor hij samen met de gebruikte materialen perfect geschikt is voor hygiënische toepassingen.
Een opvallende functie is het maximale temperatuurbereik tot 150 graden Celsius, waardoor de sensor ook in aanmerking komt voor SIP-taken (Sterilization In Process).
Arla heeft al ongeveer 15 flowsensoren geïnstalleerd in het koelcircuit en het verwarmingssysteem. In de volgende fase is het de bedoeling om ook de CIP-retourleiding uit te rusten met de sensoren om ook daar het energieverbruik te monitoren en te optimaliseren. Mattias Abrahamsson is zeer tevreden: “Dit is een kostenefficiënte oplossing gebleken. En aangezien de eerder geïnstalleerde sensoren betrouwbaar de resultaten leveren die we nodig hebben, installeren we er nu steeds meer.” Martin Leupold is ook tevreden: “Deze oplossing stelt onze jarenlange partner Arla in staat om hun energieverbruik op een gerichte manier te optimaliseren, middelen te besparen en hun duurzaamheidsbelofte waar te maken. Juist voor dit soort oplossingen werken wij bij Baumer.”