
Een bevroren filter, pomp en alarm, lekkage in een luchtgekoeld systeem en een storing in een brandwatervoorziening. Sommige chemiebedrijven in de Rijnmond en Moerdijk hebben last van de strenge vorst. Het merendeel van de bedrijven heeft echter geen problemen volgens de Milieudienst DCMR en Omgevingsdienst Midden-en West-Brabant.
De Milieudienst Rijnmond DCMR is zondagavond 7 februari uur tientallen keren gebeld door bezorgde Rozenburgers. Zij hoorden de hele tijd het alarm afgaan bij Kemira in de Botlek. Volgens de DCMR was het alarm stuk door de strenge vorst en moest het handmatig worden aangepast.
Bezorgde bellers vroegen aan de meldkamer van de milieudienst onder meer of ze ramen en deuren moesten sluiten, meldt RTV Rijnmond. Dat was niet nodig, zegt de DCMR. Een monteur is de hele nacht bezig geweest om de storing te verhelpen.
“De meldkamer van de DCMR is extra alert op meldingen die met de vorst te maken kunnen hebben. En in de periode daarna als alles weer ontdooit”, zegt de woordvoerster van de Milieudienst. Het meldkamerteam kreeg vorige week de instructie om bij bedrijfsmeldingen goed door te vragen of het met de vorst te maken heeft.
Vorstprocedures
Chemiebedrijven hebben vorstprocedures om problemen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het legen van leidingen die onnodig vol staan of het op diverse punten licht open zetten van het stoomnetwerk voor doorstroom en verwarming. Ook drainen ze verwarmingsspiralen van overtollig condensaat en legen ze tijdig watertanks.
“Of ze deze maatregelen nemen controleren wij ter plaatse als we hier reden toe hebben”, zegt de woordvoerster. “Bijvoorbeeld als bij een bedrijfsmelding blijkt dat een bedrijf het niet onder controle heeft.” Deze CIN-meldingen zijn voor de regio Rijnmond hier te zien.
Lekkages
De klachtencentrale van de Omgevingsdienst Midden-en West-Brabant, onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op de chemiebedrijven in Moerdijk, ontving tussen donderdag 4 februari en donderdag 11 februari vier vorst gerelateerde meldingen. Zo is in een leegstaand gebouw het water uit de sprinklerleidingen afgetapt vanwege bevriezingsgevaar. Verder is een filter in een bedrijf tijdelijk buiten gebruik gesteld door bevriezing. Bij weer een ander bedrijf is door vorst een lekkage in een luchtgekoelde systeem ontstaan. En bij het vierde bedrijf was er een storing in brandwatervoorziening omdat pomp tijdelijk was dichtgevroren.
Vorstmaatregelen
Chemiebedrijven moeten ruim voordat de winter eraan komt zorgen dat de voorzieningen op orde zijn, stelt de woordvoerder van de OMWB. “We controleren op de maatregelen tijdens periodieke en onaangekondigde inspecties.” Bedrijven inventariseren alle vorstgevoelige apparatuur, daar is een onderhouds- en speciaal inspectieprotocol voor van toepassing. Ze plaatsen bijvoorbeeld windschermen om te voorkomen dat installaties (denk aan destillatietorens in de chemie) te ver afkoelen waardoor er procesverstoringen kunnen ontstaan. Elektrische tracings en stoomtracings krijgen extra inspecties. Hydranten worden vorstvrij weggezet (waardoor er andere ‘aanvalsplannen’ van toepassing zijn bij eventuele branden).
Extra observatierondes
Verder treffen de chemiebedrijven tijdelijke maatregelen, zoals het aanbrengen van tijdelijke isolatie, het drainen en spoelen van leidingen, het toevoegen van antivries en dergelijke. Ook wordt er zout gestrooid om de wegen binnen het bedrijf veilig berijdbaar te krijgen. Verder is er speciale aandacht voor meetapparatuur – deze is indien noodzakelijk gedraind en apart getraced. Daarnaast zijn extra mensen beschikbaar als meetapparatuur ondanks de maatregelen toch nog stuk gaat. Denk bijvoorbeeld aan gevoelige sensoren die de uitstoot van stoffen meten. Operators lopen speciale dagelijkse rondes om te controleren of de apparatuur nog goed werkt. Ook houden bedrijven in de ochtend vaak extra overleggen.