Tata Steel

Extra maatregel Tata verdient pluim volgens omwonenden

Dat het niet uitsluitend kommer en kwel is rondom Tata in IJmuiden blijkt uit een bericht van NH Nieuws van deze week. Tata Steel heeft, zonder dat de rechter of omgevingsdienst daar om vroeg, een geluiddemper geplaatst in het ontwerp van een nieuwe oven.

De verstandhouding tussen Tata IJmuiden en de diverse bewoners- en milieu-organisaties is niet altijd even goed. Maar het ook gelukkig ook anders, zo bleek onlangs. Dorpsraad Wijk aan Zee vroeg Tata om een geluidsdemper te plaatsen op een nieuwe oven. Die demper stond niet vermeld in de verbeterplannen van Tata en was ook niet verplicht door de rechter of omgevingsdienst. Toch bleek Tata bereid de demper bij de ingebruikname van de oven te installeren.

Positief

In de warmbandwalserij, waar staal wordt uitgewalst tot dunnere rollen staal, wordt de oude oven door een energiezuiniger exemplaar vervangen. Die oven maakt echter ook meer lawaai dan de vorige oven. Omdat de nieuwe oven onder de wettelijk toegestane geluidsnorm valt, was de omgevingsdienst niet bereid om te praten over een geluidsdemper. Rechtstreekse benadering van Tata had wel positief resultaat: het staalbedrijf besloot om de demper in een vernieuwd ontwerp mee te nemen. De demper wordt daarmee direct actief als in de tweede helft van dit jaar de nieuwe oven in gebruik wordt genomen. En daarmee verdient Tata een pluim, volgens de dorpsraad.

Vervuiling

Daarmee is het probleem van de lokale vervuiling nog niet opgelost. Om die echt aan te pakken zouden Hoogoven 6 en Kooksfabriek 2 zo snel mogelijk moeten worden gesloten, vinden diverse organisaties. De demper is echter een stap in de goede richting als het om vertrouwen gaat.