Tata Steel

FNV pleit voor snellere verduurzaming Tata IJmuiden

De Centrale Ondernemings Raad (COR) van Tata IJmuiden, waar meer dan de helft van de Tata medewerkers lid van is, steunt een voorstel van FNV Metaal waarin wordt gepleit voor het binnen vijf jaar stoppen met de productie op basis van steenkool.

Tata IJmuiden heeft zich gecommitteerd aan een uitstootvermindering van 40% in 2030. Die reductie zou met name behaald moeten worden door opslag van CO2 in lege gasvelden onder de Noordzee. Daarna zou door elektrificatie en de overstap op waterstof in 2050 in het geheel geen CO2 meer worden uitgestoten.

Subsidie

Volgens FNV Metaal is het verstandiger om nu al de overstap naar elektrificatie en waterstof te maken. Volgens de vakbond wordt daarmee voorkomen dat er tweemaal enkele miljarden moeten worden geïnvesteerd in het staalbedrijf. Voor het CCS is er al een subsidie vrijgemaakt (terwijl er voor de waterstofeconomie nog nauwelijks geld beschikbaar is) en de FNV pleit er dan ook voor om die subsidie in te zetten in de genoemde overstap.

Beschikbaarheid

Tata Steel staat niet perse negatief tegenover het voorstel van FNV, maar benadrukt dat met CCS de reductieplannen kunnen worden behaald, binnen de geplande termijn. Daar komt bij dat de beschikbaarheid van groene waterstof en duurzame elektriciteit binnen vijf jaar zeker niet voldoende zal zijn en waarschijnlijk in 2030 ook nog niet. Tijdens een overbruggingsperiode zou er gebruik kunnen worden gemaakt van aardgas, maar daarmee zou de kostprijs van staal omhoog gaan en dat zou ten koste gaan van de concurrentiepositie.

Lokale uitstoot

En snellere overstap naar elektrificatie en waterstof zou echter een ander groot probleem van Tata ook oplossen: de lokale uitstoot van stoffen die nadelige gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Bij CCS gaat de CO2-uitstoot weliswaar omlaag, maar blijft de lokale uitstoot.

Lees meer over Tata Steel op Process Control.

Lees hier meer nieuws over Tata Steel op FNV Metaal.