Ferrero mag weer produceren, maar onder voorwaarde

Chocoladeproducent Ferrero moest in april van dit jaar op slot nadat bleek dat verschillende producten de schadelijke salmonella bacterie bevatte. Inmiddels mag de fabriek weer open, maar wel onder voorwaarden.

Kinderchocoladeproducten van Ferrero bleken begin dit jaar besmet te kunnen zijn met de salmonella-bacterie. Hoewel er volgens het RIVM in Nederland slechts twee besmettingen werden vastgesteld (die niet noodzakelijk door het Ferrero product werden veroorzaakt) werden talloze chocoladeproducten teruggestuurd.

Inmiddels mag de fabriek in het Belgische Aarlen weer open. Het bedrijf heeft van het federaal agentschap van de voedselketen (FAVV) toestemming gekregen om onder voorwaarden de productie te hervatten. De komende drie maanden zal daarbij gelden als een proefperiode.

De fabriek mag niet zomaar het proces hervatten. In de proefperiode zullen zowel binnenkomende grondstoffen als eindproducten extra worden geïnspecteerd. Pas als de inspecties gunstig uitvallen, mag het bedrijf weer voor langere termijn aan de slag.

Ook het proces is onder handen genomen. Zo werden diverse machines vervangen, werd er 300 meter aan leidingen vervangen, werden 10.000 onderdelen ontmanteld en schoongemaakt en volgden er meer dan 1800 extra kwaliteitscontroles.