De Franse groene waterstofproducent Lhyfe gaat in Delfzijl een grote fabriek bouwen. De fabriek krijgt een jaarlijkse capaciteit van 200 megawatt. Daarmee kan zo’n 20.000 ton groene waterstof worden geproduceerd. Lhyfe koos heel bewust voor Delfzijl en de regio Groningen als vestigingsplaats. “Groningen is een voorloper op het gebied van energietransitie”, aldus Luc Grare, hoofd Centraal- en Oost-Europa bij Lhyfe. De ingebruikname is gepland in 2026.
Noord-Nederland breidt opnieuw uit in waterstofenergie. De nieuwe fabriek van Lhyfe krijgt een capaciteit van 200 megawatt en wordt gevoed door offshore windkracht. Ook de aansluitingen naar offshore-parken zijn volgens Grare vergund. De fabriek is goed voor meer dan 20.000 ton waterstof per jaar. Die zal vooral fossiele energieproductie voor de industrie gaan vervangen en langzaam in capaciteit gaan uitbreiden. “Binnen tien jaar vermindert hier de CO2-uitstoot met 2,2 miljoen ton”, claimt hij in het Dagblad van het Noorden.
Ideale locatie
Delfzijl is volgens hem een ideale locatie voor de productie van duurzame groene waterstof omdat het direct toegang heeft tot hernieuwbare energie van de offshore windenergiecentrales die voor de kust liggen. “Groningen is een van Europa’s voorlopers als het gaat om de energietransitie. Het doel van de regio is om de leidende waterstofvallei van Noordwest-Europa te worden en een complete waardeketen op te bouwen van productie, opslag en transport van groene waterstof. We ondersteunen deze ontwikkeling volledig en zijn er trots op hier deel van uit te maken”, aldus Grare.
Hernieuwbare elektriciteit
Delfzijl is de thuisbasis van een belangrijke industriële en chemische industrie en is al een grootverbruiker van waterstof als chemische grondstof. Die behoefte zal in de toekomst aanzienlijk toenemen. Lhyfe zal bedrijven kunnen ondersteunen bij hun inspanningen om koolstofarmer te worden door hen hernieuwbare groene waterstof te leveren met behulp van hernieuwbare elektriciteit uit de regio in combinatie met het elektrolyseproces.
Netwerk aanleggen
De groene waterstof die Lhyfe in de Eemshaven gaat produceren zal in 2027 eerst met vrachtwagens naar klanten gaan. Rond 2030 wil het bedrijf gebruik gaan maken van buizen onder de grond, waarin waterstof bij afnemers terechtkomt. Gasunie wil daarvoor een netwerk aanleggen, een ‘backbone’, inclusief grote holtes voor opslag. “Dat maakt Nederland tot een aantrekkelijk waterstofland”, zegt Grare in Trouw.
Windpark op zee
Alleen Duitsland heeft soortgelijke ambities, met de ombouw van gaspijpen tot een waterstofnetwerk. Grare: “Uitwisseling van waterstof tussen Nederland en Duitsland wordt in de toekomst goed haalbaar.” Na 2030 wil Lhyfe waterstof niet op land gaan produceren, maar direct naast een windpark op zee. Vandaar kan het schone gas via buizen aan wal komen.
Verlichting elektriciteitsnet
“Hernieuwbare groene waterstof als energiedrager zal het transport van offshore opgewekte energie door het land ondersteunen, waardoor een toch al overbelast elektriciteitsnet wordt verlicht. Hierdoor zal de fabriek in Delfzijl in Lhyfe groene waterstof kunnen leveren in heel Nederland, maar ook aan potentiële afnemers in Duitsland en andere aangrenzende landen”, aldus Grare.
Lhyfe heeft de ambitie om een toonaangevende Europese groene en hernieuwbare waterstofproducent te worden, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 3 GW in 2030.
Een van de vele projecten
Om dit doel te bereiken, zet het bedrijf gedecentraliseerde waterstofecosystemen van verschillende fabrieksgroottes in heel Europa op – inclusief het Delfzijl-project. Het bedrijf met 130 medewerkers, beursgenoteerd bij Euronext Parijs, startte in 2021 startte zijn eerste productie. Grare zegt in het Dagblad van het Noorden op korte termijn een geïnstalleerd vermogen, afhankelijk van vergunningverstrekkingen, van 9,8 gigawattuur te kunnen leveren. „Delfzijl is een van vele projecten, er zit meer in de pijplijn.”
Heb je interesse in vacatures binnen de industrie? Klik dan hier op industrie vacatures.