Hoe vaak kijkt u kritisch naar uw pc’s op de werkvloer? Mirsad Murtic en Mark Hellinghuizer van Yokogawa maken er een sport van. “Ziet u dit zwarte apparaatje?” vraagt Hellinghuizer, terwijl hij een zwart stukje plastic ter grootte van een halve AA-batterij omhoog houdt. “Dit is een keylogger, een hardwarematige keylogger om precies te zijn. Dit apparaatje registreert al uw toetsaanslagen en verstuurt ze via een wi-fi netwerk naar een persoon buiten uw organisatie. Je koopt het op Ebay voor een paar tientjes en wij proberen bij elkaar met enige regelmaat of we elkaars systemen kunnen hacken. Sinds de vorige keer dat het Murtic gelukt is, kijk ik elke ochtend of mijn toetsenbord rechtstreeks op mijn computer is aangesloten.”

We zijn aanwezig op een workshop over cybersecurity, maar waar het vaak blijft bij vooral veel informatie krijgen, mogen we hier bij Yokogawa zelf aan de slag. Wachtwoorden kraken, netwerken scannen, trojans inzetten, kortom: hacken voor dummies.

En dat het helemaal niet zo ingewikkeld is, blijkt wel uit deze workshop. Met behulp van de juiste programma’s en een beetje instructie kraken we in minder dan twintig minuten een wachtwoord en voeren we een succesvolle netwerkscan uit. Het is maar goed dat we een handtekening hebben moeten zetten onder een belofte dat we deze opgedane kennis nooit in de (verkeerde) praktijk zullen inzetten.

Meer weten? Lees het complete verhaal in Process Control 6.