Itero bouwt demofabriek op Chemelot Campus

Op de Chemelot Brightlands Campus gaat het Britse Itero een innovatieve demofabriek bouwen waarin lastig te verwerken afvalplastic zal worden gerecycled. 

Verontreinigd plastic en afval dat bestaat uit verschillende soorten plastic is (mechanisch) lastig te recyclen. In veel gevallen belandt dergelijke afval in de verbrandingsoven.

Door gebruik te maken van pyrolyse, een variant van chemische recycling, waarbij de plastics tot een synthetische olie worden afgebroken en later kunnen worden ingezet bij de vorming van chemische bouwstenen voor nieuwe producten, wordt verbranding voorkomen. Bij het proces komt weinig CO2 vrij en nauwelijks afval.

Winstgevend

De nieuwe demofabriek, die in 2022 opgeleverd moet worden en begin 2023 operationeel zal zijn, moet aantonen dat er op een efficiënte en winstgevende manier afval kan worden gerecycled met behulp van pyrolyse.

Opschalen

De nieuwe fabriek heeft zal straks een capaciteit van 27 ton afval hebben en zal bestaan uit een enkele module. Bij succes kan de fabriek relatief eenvoudig worden opgeschaald met meerdere extra modules.

Circular hub

De nieuwe demofabriek past uitstekend in het plan van Chemelot om de eerste Europese Circular Hub te worden. Zo zijn er al diverse initiatieven op het gebied van de recycling van (lastige) plastics op het industriële cluster.