leestijd: 1 minuut, 10 seconden

De Britse premier Theresa May gaf vorige week haar lang verwachte Brexit Speech. Daarin bleef ze over een aantal onderwerpen behoorlijk vaag en bleek ze bovendien opnieuw te willen cherry picken: wel de lusten, niet de lasten dus.

May was enerzijds realistischer dan voorheen over een aantal onderwerpen. “Het leven zal anders worden. Er zal minder toegang zijn tot elkaars markten dan nu”, sprak ze. En: “We kunnen niet alle voordelen behouden, zonder aan alle verplichtingen te voldoen.”

Maar die uitspraken lijken haaks te staan op hoe ze over de douane-unie denkt. May blijft, als het aan haar ligt, voor een deel in de interne markt, maar stapt er dus ook deels uit. De Britten willen af van alle Brusselse regelgeving en het vrije verkeer van personen. Maar tegelijkertijd willen ze wel zonder tarieven (heffingen) onbelemmerd kunnen handelen met de EU. En dat is cherry picking: wel de lusten, niet de lasten.

De Britten willen af van alle Brusselse regelgeving en het vrije verkeer van personen

Brussel gaat uiteraard niet akkoord met dat voorstel. En dat weet May. Het lijkt er dan ook op dat May vooral aan het cherry picken is om onrust in haar eigen partij te voorkomen.

Ook over het andere heikele punt, de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, bleef ze nogal vaag. Ook hier lijkt May vooral de lusten (een zo open mogelijke grens zonder handelstarieven), zonder de lasten (vrij verkeer van personen) te willen hebben.

Verslaggever Martin Visser van De Financiële Telegraaf maakt zich ernstige zorgen om de Brexit:”Je ziet dat de inzet aan beide kanten erg stevig is en dat de emoties hoog oplopen. Hiermee loop je risico op wat eigenlijk niemand wil: de harde Brexit.”

Hiermee loop je risico op wat eigenlijk niemand wil: de harde Brexit.

“De EU wil graag dat het VK onderdeel blijft van de Europese Economische Ruimte, net als Noorwegen dus”, vervolgt Visser. “Er zijn dan geen handelsbelemmeringen, maar de Britten hebben dan ook niks in te brengen op het gebied van beleid. Hier hebben de Britten totaal geen trek in. De Britten willen een handelsverdrag met de EU, plus een regeling voor hun banken. Maar daar heeft de EU geen zin in.”

Volgens Visser is de harde opstelling aan beide zijden hét recept voor een harde Brexit. “Het loopt nu helemaal vast in het wij-zij-denken. Zouden beide partijen een mildere opstelling hebben, is de kans op een bevredigende uitkomst voor beide partijen groter. Het VK is een buurland, waarmee we een intensieve handelsrelatie hebben. Niemand is gebaat bij die harde Brexit.”