Minder omzet voor industrie in tweede kwartaal

De Nederlandse industrie deed het in het eerste kwartaal van 2019 al minder goed(-4,2%) dan in het eerste kwartaal van 2018, maar die trend zet zich in het tweede kwartaal van 2019 ook door (-4,9%), zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Opvallende dalers zijn de oil&gas(-9,5%) en de chemie (-4,5%). Ook in de metaal (-1,6%), en textiel/leder industrie werd er minder omzet gedraaid (-1,6%). In 2016 werd voor het laatst twee kwartalen achter elkaar negatieve resultaten geschreven.

Positieve cijfers zijn er ook: zowel de bouwmaterialenindustrie (+6,6%) als de voedingsmiddelenindustrie (+2,1%) boekten goede cijfers.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de waargenomen krimp in de industrie. Het handelsconflict tussen de VS en China begint langzaam maar zeker zijn tol te eisen. Toeleveranciers aan de Duitse auto-industrie hebben bijvoorbeeld te maken met de kwakkelende auto-industrie, mede door het handelsconflict. Ook de naderende Brexit levert in sommige gevallen verlies op.

De eerder genoemde Duitse economie hapert al enige tijd en veel Nederlandse industriële bedrijven leveren aan de Duitse markt. Een krimp bij de Oosterburen leidt op termijn vaak ook tot een krimp in eigen land.

En dan is er nog het enorme personeelstekort dat producerende bedrijven fors in de weg kan staan. Aan het begin van Q2 van 2019 stonden 24.000 vacatures open. In 2011 stonden er voor het laatst zoveel vacatures open.