Industrial Processing is de grootste vakbeurs voor de totale natte en droge procesindustrie in de Benelux. De beurstitel, grotendeels gedragen door de leden van de Machevo & Bulk vereniging, behoorde jarenlang tot de Industriële Week onder auspiciën van de Jaarbeurs Utrecht. Tegenwoordig beweegt het beurzenlandschap mee met een veranderende industrie waardoor Industrial Processing van 2 t/m 5 oktober 2018 in hal 9 van het Jaarbeurs complex plaatsvindt, als onderdeel van de World of Technology & Science (WoTS).

In een vroeg stadium zijn er al veel bedrijven bij elkaar gekomen om de hoofdthema’s van de Industrial Processing handen en voeten te geven. De vele trouwe bezoekers komen uit diverse marktsegmenten hoewel van oudsher de voedingsmiddelen en chemische industrie het sterkst vertegenwoordigd zijn. Dat betekent dat er een breed scala aan activiteiten is opgezet met sterke betrokkenheid van exposanten. Bezoekers brengen bijvoorbeeld hun kennis op peil door seminars bij te wonen over procesoptimalisatie, voedselveiligheid en Life Cycle Management. Maar naast kennisdeling in de conferentiezalen is er op de beursvloer natuurlijk ook veel te beleven.

‘Experiencing Solutions’
Om een innovatieve blik in de toekomst te werpen op het ontwerp van fabrieken zijn de Industrial Processing-exposanten uitgenodigd om een 3D-model van hun component of installatie in Virtual Reality (VR) in te sturen. Centraal staat in dit project, getiteld ‘Experiencing Solutions’,  steeds het antwoord op de vraag: welk probleem los je met dit product bij de bezoeker op?

Aerzen Nederland laat bijvoorbeeld zien dat veel compressoren in het veld een hoog energieverbruik hebben waar ook nog eens vaak vervuiling vanuit de compressor-unit optreedt. Na het toepassen van de Aerzen-compressor zijn er geen (vervuilde) deeltjes meer in de persleiding zichtbaar en is bovendien een aanzienlijke energiebesparing gerealiseerd.

Het van oorsprong Deense bedrijf HiFlux Filtration A/S maakt bezoekers, zoals kwaliteitsmanagers en inspecteurs, duidelijk dat er door het toepassen van een zelfreinigende vloeistoffilter geen productvreemde of gel achtige substanties in het eindproduct achterblijven. Of het nu gaat om productie van halffabricaten (resin, chocolade) of om de productie van eindproducten (verf, smeltkaas), de kans op een terugroepactie wordt teruggebracht naar nihil. Doordat het filterelement continue gereinigd wordt blijft de flow gehandhaafd waardoor de productiviteit en afvulcapaciteit hoog blijft.

Ook de voordelen van volledige afvulmachines zijn straks virtueel mee te maken. Gronfa Procestechniek BV toont een oplossing waardoor er bij het afvullen van cans geen operator meer nodig is. In plaats van een halfautomaat is deze installatie volledig automatisch inclusief geïntegreerde onderdelen. Zodoende is ook het risico op het inademen van gevaarlijke dampen door operators drastisch verminderd. Daar komt bij dat er geen handmatige omstellingen meer nodig zijn in het geval dat het formaat van de can verandert.

Als branchevereniging en beursorganisator brengt FHI de behoeftes en wensen van de eindgebruikers in kaart en stelt de deelnemende exposerende bedrijven in staat om kennis over de componenten en installaties op vernieuwende wijze over te brengen. Vervolgens is technisch dienstverlener Spie Nederland gevraagd om de aangeleverde modellen in een industriële omgeving te integreren. Bezoekers melden zich al aan in de registratiemodule om deze speciaal ontwikkelde virtuele beleving op de Industrial Processing mee te maken. Bekijk de website https://wots.nl/experiencing-solutions/ om te zien welke oplossingen u allemaal in Virtual Reality kunt beleven om daarna face-to-face geïnformeerd te worden door vakspecialisten op de stands van de betrokken deelnemers.

Bent u geïnteresseerd om het virtuele beursproject mee te maken? De speciaal ontwikkelde virtuele beleving kunt u ervaren tijdens de WoTS-beurs op standnummer 9D074. Zodra u zich aanmeldt in de bezoekersregistratiemodule kunt u uw interesse aangeven. U ontvangt dan een bevestigingsmail met aanvullend benodigde informatie.