Leestijd: 25 seconden

Het is nog niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk komt er in de Botlek een plant waar plastic afval zal worden omgezet naar methanol. Dat werd vorige week bekend gemaakt door initiatiefnemers havenbedrijf Rotterdam, AkzoNobel en Air Liquide.

De bedoeling is niet niet-recyclebaar afval, waaronder bepaalde soorten plastic, zullen worden vergast naar syngas en daarna omgezet naar methanol. De fabriek moet het afval van zo’n 700.000 huishoudens gaan omzetten naar de groene methanol. Op dit moment wordt methanol nog geproduceerd door gebruik te maken van fossiele brandstoffen en de reductie in CO2-emissie zal zo’n 300.000 ton bedragen.

De investering is aanzienlijk: 200 miljoen euro moeten worden neergelegd voor het project. In eerste instantie wordt 9 miljoen euro geïnvesteerd en bij succes wordt het resterende bedrag geïnvesteerd.

De infrastructuur rondom de nieuwe plant wordt door havenbedrijf Rotterdam voor haar rekening genomen. Air Liquide gaat de benodigde zuurstof leveren en AkzoNobel neemt de levering van chloor en loog voor haar rekening.

Nu alleen nog de huishoudens zover krijgen dat er daadwerkelijk afval gescheiden wordt…