De voormalige Ensartechfabriek in Delfzijl (foto: Groningen Seaports)

1,3 miljoen subsidie voor Offshore Wind Innovation Centre

Het Offshore Wind Innovation Centre (OWIC) in de Eemshaven heeft een subsidie van 1,3 miljoen euro binnengehaald uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) om ontwikkelingen en bedrijvigheid rondom offshore wind te faciliteren.

Het OWIC is een centrum voor training, innovatie en informatie met betrekking tot duurzame windenergie op zee. Het OWIC heeft als doel om (regionale) bedrijvigheid en innovaties te faciliteren in en voor Noord-Nederland.

In het OWIC zijn negentien partijen verenigd, bestaande uit kennisinstellingen, bedrijfsleven, overheden en Groningen Seaports. OWIC focust op dit moment vooral op offshore maintenance van windparken. Bij OWIC moeten partijen bovendien kunnen aankloppen voor trainingen en opleidingen met betrekking tot offshore windenergie.

OWIC werd opgericht in 2020 en heeft in korte tijd al een aantal projecten weten te realiseren: zo wist de organisatie Droneport Eemshaven te realiseren, een centrum dat de ontwikkeling rondom de inzet van drones in offshore wind faciliteert en komende zomer geopend zal worden. Ook bij Cable Centre Eemshaven en Ocean Grazer was OWIC betrokken.