Om Chemelot volledig circulair te krijgen is het afval van 20 miljoen mensen nodig om als grondstof voor de productieprocessen te dienen, in plaats van olie. Dat schrijft De Limburger deze week.

Volgens Bert Kip, directeur van de Brightlands Campus op Chemelot is het over twee jaar technisch al mogelijk om afval een rol te laten vervullen als grondstof. Praktisch is het echter nog een aardige uitdaging om een dergelijke hoeveelheid afval te transporteren en op te slaan. Toch gaat men bij Chemelot nu al op zoek naar grote hoeveelheden afval (die we eigenlijk dus ‘feedstock’ moeten noemen). Deze week zat Chemelot om de tafel met Unilever, IKEA en Proctor&Gamble.

Als het zover komt dat Chemelot op basis van afval hun productieprocessen kan inrichten, ontstaan er naar schatting tussen de 14 duizend en 21 duizend nieuwe banen in de regio. Kip benadrukt dat om het project te laten slagen er wel geld beschikbaar moet blijven om te kunnen investeren. Een nationale CO2-heffing gooit wat hem betreft dan dus roet in het eten.

Bron: De Limburger