Het Britse bedrijf Recycling Technologies plaatst op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen een mobiele machine voor de recycling van laagwaardig plastic afval tot een olie voor de productie van nieuwe plastics. Het is volgens het bedrijf de eerste locatie buiten de UK waar de machine komt te staan. De machine moet in 2021 gaan draaien.

Recycling Technologies ontwikkelde een machine die plastic afval kan recyclen tot een waardevolle grondstof voor nieuwe plastic productie. Door het plastic thermisch te kraken (verhitten zonder zuurstof) breken de lange polymeerketens af tot kortere ketens en ontstaat de olie met de merknaam Plaxx.

Meerdere soorten plastics

De RT7000 kan de meeste soorten plastics verwerken die moeilijk zijn te recyclen met de huidige mechanische recyclingmethoden. Hierbij gaat het onder meer om zachte en flexibele verpakkingen, meerlaagse en gelamineerde kunststoffen en zelfs vervuilde plastics. De RT7000 is compact en modulair, wat zorgt voor eenvoudig transport in standaard 20 ‘ISO-vrachtframes en een snelle installatie ter plaatse.

Plastics nu naar stort of verbrandingsoven

Momenteel gaat 88 procent van het plastic dat wereldwijd wordt gebruikt naar de stort of in de verbrandingsoven. Het betekent volgens Recycling Technologies dat momenteel slechts 12 procent van de 359 miljoen ton plastic die wereldwijd wordt geproduceerd een nieuw leven krijgt.

Het Britse bedrijf kiest voor de Brightlands Chemelot Campus mede vanwege de ligging bij de belangrijkste petrochemische hub in Europa, van Antwerpen en Rotterdam tot de Rijn en de Maas, goed voor 40% van de Europese chemische industrie met meer dan 320,00 mensen. De campus vormt samen met bedrijventerrein Chemelot een van de grootste onderzoeks- en bedrijventerreinen van Europa. Recycling Technologies wil vanuit de Campus de technologie in Europa verder testen en demonstreren.

Het bedrijf werkt al met verschillende bedrijven samen, waaronder Total, Mars en Nestlé. In het Engelse Swindon Borough Council’s staat sinds 2018 de eerste kleinschalige proeffabriek. Er komt tevens een full scale plant in het Schotse Perth.